Nieuws

Kunstenaar Jan Fabre moet voor de rechter verschijnen vanwege grensoverschrijdend gedrag

Na een onderzoek van een kleine drie jaar begint het Arbeidsauditoraat Antwerpen (een lokaal opererend Openbaar Ministerie) een strafrechtelijk proces tegen beeldend kunstenaar, choreograaf, schrijver en theatermaker Jan Fabre.

Annette Embrechts
Jan Fabre in 2018.  Beeld EPA
Jan Fabre in 2018.Beeld EPA

De aanleiding is een reeks klachten over grensoverschrijdend gedrag binnen zijn gezelschap Troubleyn. In het najaar van 2018 brachten twintig performers via een open brief gedetailleerde beschuldigingen naar buiten. Acht van hen ondertekenden met naam. Volgens de briefschrijvers maakte de Belgische kunstenaar zich jarenlang schuldig aan vernederingen, scheldpartijen, seksuele intimidatie en manipulatie. De Vlaamse minister gaf naar aanleiding van de beschuldigingen opdracht het vermeende grensoverschrijdend gedrag te onderzoeken en alle partijen te horen.

Het arbeidsauditoraat van Antwerpen ziet nu voldoende grond om de wereldberoemde kunstenaar te dagvaarden voor de zogeheten correctionele rechtbank (een Vlaams strafgerecht dat gaat over misdrijven die qua ernst tussen de lichtere overtredingen en zwaardere misdaden in zitten). Fabre wordt gedagvaard vanwege geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk tegenover twaalf werknemers, zo bericht de Vlaamse krant De Standaard.

Stap opzij

Fabre heeft zich altijd verdedigd met een beroep op ‘het geheime, intieme verbond dat nodig is om grenzen te verleggen in de scheppende kunsten’. ‘In mijn type werk gaan acteurs en dansers, mannen en vrouwen, fysiek en mentaal heel ver.’ Het gezelschap heeft de beschuldigingen ontkend: ‘Alles gebeurt altijd met wederzijdse instemming.’ Wel deed Fabre binnen Troubleyn een stap opzij, om de subsidiëring aan het gezelschap niet in gevaar te brengen. De groep zegt een nieuw systeem van check-and-balances te hebben opgezet waarin intern een vertrouwenspersoon kan worden raadgepleegd.

De rechtszaak tegen Fabre wordt momenteel voorbereid. Wanneer de zaak door de rechter wordt behandeld, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden