Kunstenaar Herman Gordijn (85) overleden

De Nederlandse schilder, tekenaar en graficus Herman Gordijn is op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn dood komt slechts enkele weken voordat museum MORE in Gorssel een uitgebreid retrospectief van diens eigenzinnige oeuvre zou openen. De tentoonstelling van het werk van Gordijn gaat volgens het museum gewoon door.

Redactie
Herman Gordijn voor zijn portret van Beatrix. Beeld ANP
Herman Gordijn voor zijn portret van Beatrix.Beeld ANP

Gordijn werd opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Vrije Academie in Den Haag, zijn geboortestad, en exposeerde in 1957 voor het eerst, vooral tekeningen. Hij vertrok naar Amsterdam, waar de bekende actrice en journalist Lida Polak hem tot een reeks schilderijen inspireerde. Opvallend in het werk van Gordijn was zijn voorkeur voor dikke en markante modellen, die meestal niet beantwoorden aan het gangbare schoonheidsideaal.

Gordijn trok zich weinig aan van critici die meenden dat hij 'vrouwen altijd zo lelijk maakt'. Hij maakte ook een gewaardeerde reeks schilderijen over de hoofdstad: Het Amsterdam van Herman Gordijn. Daarnaast produceerde Gordijn verscheidene mannelijke naakten. Ook was hij actief als decor- en kostuumontwerper voor De Bijenkorf en voor toneelvoorstellingen van regisseurs als Elise Homans, Hans Croiset en Peter Sjarof.

Beatrix

Bij een breder publiek werd Gordijn vooral bekend door monumentale portretten van de Amsterdamse burgemeester Ivo Samkalden, Loek en Miep Brons en actrice Charlotte Köhler. Al is misschien Gordijns bekendste werk een portret dat hij van de toenmalige koningin Beatrix maakte in 1982. Hij schilderde de koningin staand, met wapperende mantel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden