Kunstbezit Nigeria wordt van alle kanten geplunderd

Kunstroof en plunderingen van musea in Nigeria hebben de afgelopen maanden afschrikwekkende vormen aangenomen. De gestolen goederen circuleren binnen een ondergronds netwerk van handelaren, die zich voornamelijk ophouden in Londen en New York....

The Guardian

LONDEN

De miljoenenhandel, die in strijd is met de VN-Conventie over de verkoop en smokkel van gestolen kunstwerken, heeft ertoe geleid dat sommige Nigeriaanse musea nu vrijwel leeg zijn.

Volgens officiële cijfers zijn 230 kunstwerken verdwenen, maar algemeen wordt aangenomen dat het aantal dat daadwerkelijk wordt vermist veel hoger ligt. Onder de verdwenen werken zijn Benin-bronzen, terracotta hoofden uit Ife in het zuiden van het land en Sokoto- en Nok-hoofden uit het noordwesten. Vele stukken dateren van voor historische geschriften en bieden informatie over de samenlevingen van tweeduizend jaar geleden.

In het universiteitsmuseum van Ife hebben gewapende dieven praktisch de gehele collectie geplunderd, slechts lege vitrines en een wanhopige curator achterlatend. Vorige maand werd een aantal medewerkers van het Nationaal Museum voor Oudheden gearresteerd toen ze probeerden enkele museumstukken te verkopen aan een Amerikaanse handelaar.

De kunstwerken worden meestal vanuit de provincie naar de hoofdstad Lagos gebracht, waar ze in kisten naar het buitenland worden gesmokkeld. Tevoren worden vaak foto's verstuurd, zodat de handelaar weet wat op de markt komt. Zijn keuze wordt dan nagestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden