Kunst uit Nederland op eiland in Hudson

Op het New isLand Festival op Governors Island treden zowel gerenommeerde groepen uit het podiumkunstenveld als jonge theatermakers op.

Anna van den Breemer

Op het New isLand Festival op Governors Island treden zowel gerenommeerde groepen uit het podiumkunstenveld als jonge theatermakers op. ‘Jullie gaan op een culturele missie, een goede vaart’, wenste de minister een delegatie van de meer dan 100 artiesten toe bij de presentatie van het programma.

Het festival combineert Nederlandse tradities, zoals locatietheater uit het Oerol festival op Terschelling en de Boulevard of Broken Dreams op de Parade, een lange tafel met theater en live muziek, gecombineerd met eten en drinken. Toneelgroep Amsterdam brengt de voorstelling La Voix Humaine, een solovoorstelling van Halina Reijn. De Veenfabriek zal Orfeo naar Monteverdi vertonen, gezongen en verteld door Jeroen Willems.

Van de jonge makers zijn Lotte van den Berg met Braakland en Jetse Batelaan met Broeders vertegenwoordigd. Muziektheatergezelschap Orkater speelt behalve Bankstel ook een voorstelling met New Yorkse acteurs, speciaal voor het festival.

Danswerkplaats AnoukvanDijk komt met de voorstelling Shot , kunstenaar Theo Botschuyver creëert een Water Walk over de Hudson en het moderne dansgezelschap Conny Janssen Danst brengt Three.

Het New isLand festival is in het kader van 400-jarig bestaan van New York. Een Amsterdam Parade zal dagelijks Manhattan intrekken om New Yorkers warm te maken voor het festival op het eiland in de Hudson.

‘We gaan New York verrassen met een combinatie van de nestors van Nederlands theater’, zei Joop Mulder, artistiek directeur van Oerol, die het programma samenstelde met Terts Brinkhoff, creatief directeur van Mobile Arts en organisator van de Parade. De leiding is in handen van Henk Scholten van Theater Instituut Nederland (TIN).

Governors Island, onder de zuidelijkste punt van Manhattan, is een oude legerplaats en nu een onbewoond nationaal monument. Er worden zo’n 25 duizend bezoekers verwacht.

Halina Reijn (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld Joost van den Broek
Halina Reijn (Joost van den Broek / de Volkskrant)Beeld Joost van den Broek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden