Kunst Liechtenstein weer terug in Wenen

Hans-Adam von und zu Liechtenstein is terug in Wenen! En ditmaal is hij er niet alleen maar om zich te verpozen in de koffiehuizen....

'Het was de droom van mijn vader om de familieverzameling op een dag weer in Wenen ten toon te stellen', zegt een glunderende Hans, telg uit het geslacht Von Liechtenstein en regent van het gelijknamige landje op de grens van Zwitserland en Oostenrijk.

Afgelopen zondag zijn de deuren geopend van het nieuwe Liechtenstein Museum, gevestigd in het oude Weense stadspaleis van de Von Liechtensteins. Voor 23 miljoen euro heeft de vorst het laten ombouwen tot uitstalling voor de privéverzameling. Hans heeft met zijn museum een 'barokke kosmos' willen creëren, waar jaarlijks 300 duizend bezoekers kunnen genieten van kunst, strijkjes en een wandeling door de tuinen.

De Von Liechtensteins woonden onder het Habsburgse bewind in Wenen, waar ze zich toelegden op het verzamelen en beheren van Europese kunstschatten. Al in de negentiende eeuw fungeerde het stadspaleis als een kapitaal kunstdepot waar de beau monde van Wenen zich kwam vergapen aan Hollandse en Italiaanse meesters.

In 1938, na de ineenstorting van het Habsburgse rijk en met de opkomst van de nazi's, sloegen de Von Liechtensteins op de vlucht naar hun dwergstaatje in de bergen. Alle kunstschatten werden overgebracht naar het kasteel in Vaduz, de huidige hoofdstad.

Wenen is blij met de terugkeer van de werken, want de Oostenrijkse hoofdstad voelt zich wat geïsoleerd in de uithoek van het oude Europa en wil het imago van kunststad opvijzelen.

Slechts één onderdaan, een journalist, toonde zich zondag bezorgd over het voortbestaan van Hans' staatje. 'In Liechtenstein zijn er geruchten dat u zelf ook weer in Wenen gaat wonen', zei hij. 'Nee, daarvan is geen sprake,' sprak Hans kordaat. Ditmaal blijven de schilderijen in Wenen. De vorst moet met lege handen terug naar zijn kasteel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden