Kunst en politiek zijn uit op verzoening

Het was theatermaker Adelheid Roosen die het wat tamme Paradisodebat vlak voor het einde even opfleurde. Terwijl politici en kunstwereld met elkaar spraken over hoe ze met elkaar moeten spreken, zag je haar aan de zijlijn heen en weer springen. Ze hield het niet meer, liep naar voren, pakte Alexander Pechtold (vanaf morgen woordvoerder kunst en cultuur van D66) bij de hand en nodigde hem uit voor een dans.

Paradiso in Amsterdam. Beeld ANP

Het Paradisodebat vond zondag voor de dertiende keer plaats ter afsluiting van de Uitmarkt in Amsterdam. Politici en kunstwereld spraken over de relatie tussen cultuur, samenleving en politiek. Voorafgaand aan het debat waren kunstenaars en politici uitgenodigd één op één met elkaar in gesprek te gaan. Theatermaker Marjolijn van Heemstra dineerde met Mona Keijzer (CDA), Guy Weizman, vanaf 2017 artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel, met Alexander Pechtold, filmregisseur Jan-Willem van Ewijk met Jacques Monasch (PvdA).

Hoe ze de gesprekken hadden ervaren? 'Leuk, boeiend, met meer overeenkomst dan ik van tevoren had gedacht.' Vreemd genoeg waren VVD en PVV niet vertegenwoordigd, maar wellicht dat dan de gewenste toon van verzoening zou zijn uitgebleven.

Want daar was het deze editie om te doen: ver weg blijven van de verwijten over en weer. In plaats daarvan: naar elkaar luisteren.

Wetenschap

Inleider Robbert Dijkgraaf was gevraagd wat de kunst kon leren van de wetenschap. Hij deed twee aanbevelingen: 'Kijkend naar de kunsten zie ik een fragiel bouwsel. Er zijn sterke individuen, maar het collectief opereert zwak, met weinig onderling begrip. Verdeel en heers lijkt in de cultuurpolitiek nog steeds te werken.' Hij pleitte voor meer solidariteit en een sterkere culturele infrastructuur.

De tweede aanbeveling gold de kunstenaars. Dijkgraaf moedigde hen aan vaker zelf naar Den Haag te gaan als ze iets wilden van de politiek, opiniestukken te schrijven, en dat niet over te laten aan de instituties en lobbyclubs. 'Het moeten juist mensen zijn die midden in de kunst staan, en die in die gesprekken meenemen waar ze sterk in zijn: out of the box denken en creatieve oplossingen aandragen.'

Restte de vraag of al dat praten voldoende zal hebben opgeleverd als volgend jaar het nieuwe kunstenplan wordt opgesteld en het geld voor vier jaar wordt verdeeld. Dijkgraaf sprak uit eigen ervaring: 'Succes is een enkel zinnetje in een partijprogramma en een enkel sms'je naar de minister.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden