Drama

Kuma

Uitstekend geacteerd integratiedrama ligt wat zwaar op de maag

Een bruiloft in een Turks bergdorpje. Vrouwen met mooie sluiers, een rondedans in het stof, dorpelingen en familieden die gelaten toekijken. Gelukkig lijken de bruid en de bruidegom uit Kuma niet, en ook de melancholieke muziek stemt tot sombere vermoedens. 'Ik eet nog liever glas dan te trouwen', zegt de zus van de bruidegom. Wat is het wat haar tegenstaat? Waarom vindt ze het zo verschrikkelijk dat haar broer trouwt met een meisje van het platteland?

Eenmaal terug in hun Weense appartement laat de familie de schijn varen. De 19-jarige Ayse is helemaal niet met Hasan getrouwd, maar met diens vader. Waarom Ayse in huis is gehaald, wordt mondjesmaat duidelijk: Fatma, de eerste echtgenote, lijdt aan kanker, en wil haar gezin aan een jonge, zorgzame surrogaatmoeder kunnen overdragen.

Terwijl de twee vrouwen het wonderwel met elkaar kunnen vinden, leidt de nieuwe situatie tot dramatische, soms soapachtige toestanden. Met alle verwikkelingen, sluimerende frustraties en ingedamde verlangens wordt het appartement vanzelf zo klein dat de personages elkaar tegen het lijf botsen en er uiteindelijk niet alleen harde woorden, maar ook rake klappen vallen. Ook dan houdt de Turks-Koerdische regisseur Umut Da¿ zijn regiedebuut zo veel mogelijk binnenskamers, om het gevoel te versterken dat deze familie met zichzelf zit opgesloten. De supermarkt op de hoek, veel meer krijg je van Wenen niet te zien en waarschijnlijk geldt voor Ayse en Fatma hetzelfde.

Verder is de stijl van Kuma onopvallend, nuchter en gewoontjes. Alsof Dag, een student van Michael Haneke, zichzelf en de toeschouwer enigszins wil beschermen tegen alle verhitte emoties. Maar ook dan blijft dit uitstekend geacteerde integratiedrama wat zwaar op de maag liggen, en glippen de gebeurtenissen soms net over de grens van het geloofwaardige. Iets meer licht en lucht in die bedompte kamers had de film zeker goed gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden