Kruistochten

Hans Geybels

Dit luisterboek bevat een 12-tal hoorcolleges van Piet Leupen, een gereputeerde Nederlandse medi¿vist, alles tezamen goed voor een viertal uur luistergenot. Leupen raakt een thema aan dat populair blijft omwille van de (gezonde en ongezonde) fascinatie die ervan blijft uitgaan: de kruistochten. De kruistochten hebben immers zeer diverse reacties ontlokt. In het Oosten worden ze al vrij vroeg beschouwd als een eerste, verwerpelijke uiting van westers expansionisme en arrogantie. In het Westen werden ze in de 19e eeuw opgehemeld om een eeuw later volledig verworpen te worpen. Leupen zet meteen de toon met een iets genuanceerder oordeel: "Het berispen van het verleden vanuit een totaal ander moreel standpunt in het heden, draagt echter niet bij aan een beter verstaan van dat verleden."
Het citaat is typerend voor de hele reeks van colleges, die worden gekenmerkt door een grote zin voor nuance en een grote vrees voor veroordeling. Wat dat betreft gaat het om een echte verademing binnen het genre van de geschiedschrijving over de kruistochten. Niet alleen de kwaliteit blijft gewaarborgd, ook het overzicht zelf is gebalanceerd. Leupen vat aan met de redenen van de kruistochten (de nood aan economische expansie, de veranderde vroomheidsidealen, kansen voor kansarmen, de toegenomen macht van de kerkelijke overheden en de paus in het bijzonder...). Naast een beschrijving van alle kruistochten, vestigt de medi¿vist ook de aandacht op 'randfenomen', zoals de oprichting van de tempeliers en de hospitaalridders, het vermeende belang van Godfried van Bouillon enz. De anekdotes hier en daar breken de ernst, en dat is nodig om de aandacht gaande te houden. Wie luistert, is immers wat sneller afgeleid dan wie leest.
De cd's worden begeleid door een klein boekje dat een korte samenvatting biedt van de lezingen. Jammer is wel dat er enkel een wazig Engels kaartje aanwezig is. De colleges zijn echter zeer toegankelijk en geschikt voor al wie ge¿nteresseerd is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden