Review

Kroniek van een onvervulde liefde

Tussen de hooibalen horen we hoe het noodlot toeslaat voor de Joodse Judith. Een ode aan de verbeelding. Het vlechtwerk kan helderder, maar het strootje-tussen-tanden-gevoel maakt alles goed.

Annette Embrechts
null Beeld Aad van Vliet
Beeld Aad van Vliet

Armin van Buuren en Tiësto heten ons hartelijk welkom, knorrend en smakkend. De Bonte Bentheimers scharrelen hun kostje bij elkaar op Boerderij Heerlijkheid Groot Weede. Wij krijgen later een Joods maal, in een schuur vol hooibalen. We hebben dan al meneer Kukel horen kraaien en de koeien horen loeien op bijna perfect getimede momenten tijdens de locatievertelling Zeyde. Kroniek van een onvervulde liefde.

Tussen de strobalen is een Joodse bruiloft in voorbereiding; wij, de gasten, wachten met de ceremoniemeester, de muzikanten en de cateraars op bruid en bruidegom: Judith Rabinovitsj en Jacob Sjenfeld. Waarom het huwelijk zo beladen is, begrijpen we na afloop - zoals 'het noodlot zich voltrekt met een logica die we achteraf pas kunnen begrijpen', zo citeren de makers schrijver Meir Shalev van de roman De vier maaltijden. Acteur Marius Gosschalk, kok Bas Sloot en violiste Tessa Zoutendijk vlechten verhaallijnen en romanpersonages tot een ode aan de verbeelding. Met weinig rekwisieten, flarden Jiddische muziek, koperen pannen en sappige pomelo's, (de vruchten van het noodlot), roepen ze een dorpsgeschiedenis in herinnering rond Judith (die één dochter aan de boze vader verliest en haar nieuwe kind daarom meer vaders toedicht), haar zoon Zeyde (op wie lust en dood geen vat krijgen) en zijn drie potentiële vaders (handelaar, weduwnaar en vogelhouder).

Hoe hard het noodlot toeslaat maakt indruk, Judiths veerkracht nog veel meer. Na het diner moet Gosschalk er harder aan trekken om de gasten bij de ontknoping te betrekken. Het vlechtwerk kan hechter en helderder, maar het boerendecor-met-strootje-tussen-tanden-gevoel maakt alles goed.

Zeyde. Door Theater Terra Incognita. 24/5, Boerderij Heerlijkheid Groot Weede, Amersfoort. Diverse weekends in onder meer Leusden, Eind-hoven, De Steeg, Hoogland en Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden