Kroegtaal en academische conversatie

Stefan Brijs: De engelenmaker (Atlas)..

Clara Strijbosch

Met een goed oog voor het alledaagse leven in een Limburgsdorp en voor de vérstrekkende gevolgen van wetenschappelijkeontwikkelingen heeft Stefan Brijs met De engelenmaker een boekgeschreven dat tot de laatste bladzijde spannend is. Brijsspreekt de taal van de kroeg net zo goed als die vanwetenschappers onder elkaar en de Bijbel is in zijn handen eenmeer dan modern verhaal. Met een onthutsend en geloofwaardigeinde.

Het aangrijpendst van 2005 was Wat is er met Loes? - een kleinboekje waarin de journalist Wim Jungmann zonder enige dramatiekde laatste maanden beschreef van het leven van hem en zijn vrouwLoes. Over de vraag hoe alles tot op hoge leeftijd goed kan gaan,totdat alle draden uit je hand glippen. Niet geruststellend.

Het is jaloezie van de goden waardoor de ontijdige dood van Henk van Woerden een einde maakte aan zijn schrijverschap. Nazijn half-fictionele boeken over Zuid-Afrika is zijn laatsteroman, Ultramarijn, een veelkleurig en subtiel geschreven verhaal over een onmogelijke liefdesverhouding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden