KRO en NCRV praten over één confessionele omroep
Een grote confessionele omroep is in de maak. De KRO en de NCRV praten over ‘vergaande samenwerking’. Er komt geen grote progressieve omroep, zoals de VARA deze week opperde. De VPRO wil wel samenwerken met de verwante VARA en BNN, maar als ‘dé vertegenwoordiger van de creatieve klasse’ zeker geen fusie. Een grote confessionele omroep komt er wellicht wel.
Volgens Koen Becking, de directievoorzitter van de KRO, zijn de ‘verkennende gesprekken’ mogelijk doordat de programma’s en de missies van beide omroepen veel overeenkomsten vertonen.
Het is te vroeg om te zeggen of de KRO en NCRV ook gaan fuseren, stelt Becking. Hij zou graag zien dat ook de IKON zich aansluit bij de samenwerking, naast de RKK, dat al nauw is verbonden met de KRO. De EO wil volgens Becking niet meedoen met zo’n grote confessionele omroep. De KRO-voorman heeft daar begrip voor, gezien het eigen geluid van de Evangelische Omroep.
Bezuinigingen
Door de dreigende grote bezuinigingen en de kritiek op het grote aantal omroepen wordt er in Hilversum volop gepraat over samenwerking en fusies. Zo meldde de VARA woensdag met BNN en de VPRO te praten over ‘intensieve samenwerking’. Volgens VARA-voorzitter Cees Korvinus zou zo’n progressieve samenwerking het publieke bestel sterker maken en is een fusie van deze ‘verwante’ omroepen ‘niet uitgesloten’.
Maar voor de VPRO is zo’n fusie wel uitgesloten. De VPRO en de VARA werken – met de NPS – al tien jaar samen in het Net 3-gebouw, maar wat de VPRO betreft blijft het bij samenwerken. ‘De VPRO heeft een eigen identiteit, met een duidelijke eigen achterban: de creatieve klasse’, zegt directeur Lennart van der Meulen. ‘Als wij laten weten de film van de Beagle te vertonen, hebben we binnen drie uur een zaal met 750 mensen vol.’
NOS-directeur Jan de Jong pleitte er vorige week voor het aantal omroepen terug te brengen tot drie: een progressieve, een confessionele en een liberaal/conservatieve. Volgens Van der Meulen werkt dat niet. ‘Dat is terug naar de jaren vijftig, naar de verzuiling. Bovendien is het niet slim om sterke merken als de VPRO of VARA op te doeken.’
Delen
De VPRO wil wel faciliteiten delen en samen programma’s maken, zoals al gebeurt met de NPS (bijvoorbeeld met Andere Tijden) en met Teleac (wetenschapsprogramma’s). Maar het samengaan met andere omroepen gaat Van der Meulen te ver. Eerder lonkte de AVRO al naar de VPRO, voor het geval omroepen zouden moeten fuseren. Maar ook dat wil de VPRO niet. De AVRO zelf voelt niet veel voor aansluiting bij een conservatief blok van de TROS, ouderenomroep MAX en de nieuwe omroep WNL, die is begonnen door De Telegraaf.
Het nieuwe seizoen van de Publieke Omroep begint 6 september met 21 omroepen, drie minder dan voorheen. De ‘taakomroepen’ NPS, Teleac en RVU zijn gefuseerd tot de NTR. Naast WNL is ook Powned nieuw. Powned komt voort uit GeenStijl, ook onderdeel van de Telegraaf Media Groep (TMG). De ‘groene’ omroep Llink heeft het bestel moeten verlaten. Van de twee moslimomroepen die er waren moet er een overblijven, al is nog onduidelijk hoe die er uit moet zien, omdat de beoogde omroep weer een conflict heeft.
De voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Henk Hagoort, pleitte er al eerder voor het aantal omroepen terug te brengen naar 15. De voormalige EO-directeur deed die suggestie vanwege de dreigende onbestuurbaarheid en de groeiende kritiek op Hilversum, vooral van de politiek. Maar volgens KRO-voorman Becking praten de omroepen zelf over een beter en efficiënter bestel en hebben ze daar geen druk van de NPO of vanuit Den Haag voor nodig. Becking opperde zelf eerder dat tien omroepen voldoende zijn.