Kritische noten ontbreken in Ants on a Shrimp

Ants on a Shrimp is een zorgvuldig gemaakte documentaire, maar wel voer voor fans. Van inhoudelijke verrassing moet deze productie het niet hebben. Kritische noten ontbreken.

Beeld .

Altijd maar lunch en diner serveren in hetzelfde restaurant, het werd een beetje een sleur. René Redzepi, chef-kok en eigenaar van restaurant Noma in Kopenhagen (vier keer verkozen tot beste ter wereld), wilde eens wat anders.

Begin 2015 opent hij een tijdelijk restaurant in Tokio. Een dikke maand eerder wordt een ontwikkelingsteam, bestaande uit ervaren koks uit de Noma-stal, vooruit gestuurd om een menu van veertien gangen te bedenken. De gerechten moeten nieuw zijn, maar toch typisch Noma. Beïnvloed door de Japanse keuken en de natuur, maar met een Scandinavische twist.

Ga er maar eens aan staan. De koks van Noma werken twintig uur per dag in een kelder zonder daglicht om de bevlieging van Redzepi mogelijk te maken. De chef, die zelf pas later naar Japan komt, noemt het 'leuk' en 'een uitdaging'. Achter de schermen is het vooral stress en monnikenwerk.

Ants on a Shrimp (Documentaire) Regie: Maurice Dekkers. Met: René Redzepi. 88 min., in 26 zalen.

Voor de documentaire Ants on a Shrimp mocht de Nederlandse regisseur Maurice Dekkers het hele proces tot de opening van Noma Tokyo vastleggen. Het levert een film op zoals die de laatste jaren vaker is gemaakt, zelfs al eens over Redzepi (Noma: My Perfect Storm was dit voorjaar in de bioscoop te zien). Bezield perfectionisme in de keuken, hoogspanning voor de deadline, schitterend opgemaakte borden, uitputting, crises en creatieve hoogtepunten: bekende elementen uit eerdere eetdocumentaires.

Van inhoudelijke verrassing moet Ants on a Shrimp het dus niet hebben. Kritische noten ontbreken ook; soms lijkt de film een reclamespot voor het briljante, toegewijde Noma-team. Dat Redzepi niet alleen zijn personeel maar ook zijn imago perfect regisseert, is duidelijk.

Voer voor de fans dus, met als belangrijk pluspunt dat Dekkers' zorgvuldig gemaakte documentaire er fantastisch uitziet. Al loopt het water je bij levende mieren en vers geslachte schildpadden misschien niet direct in de mond, het camerawerk van Hans Bouma maakt de hogere kookkunst van Noma alsnog wild aantrekkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden