Kritiek op Buchanans kijk op nazi-Duitsland

Presidentskandidaat Pat Buchanan komt steeds meer onder vuur te liggen wegens een boek waarin hij betoogt dat de Verenigde Staten zich ten onrechte in de oorlog tegen Hitler-Duitsland hebben gemengd....

De Republikeinse senator John McCain zei dat er 'geen plaats' in de Republikeinse partij is voor mensen met opvattingen zoals Buchanan. Andere Republikeinen noemden zijn opmerkingen een belediging voor de Amerikaanse soldaten die in de oorlog tegen Duitsland zijn gesneuveld.

In het boek A Republic, Not an Empire schrijft Buchanan dat nazi-Duitsland geen bedreiging vormde voor de VS. Volgens Buchanan wilde Hitler zijn rijk uitbreiden ten koste van de Sovjet-Unie, maar raakte hij met het Westen in oorlog wegens de veiligheidsgaranties aan Polen.

Als Groot-Brittannië en Frankrijk die niet hadden afgegeven, zou er volgens Buchanan 'geen Duinkerken, geen blitz, geen Vichy en geen vernietiging van de joodse bevolking' in Europa zijn geweest.

Joodse organisaties betichtten Buchanan van antisemitisme. Zij storen zich ook aan passages waarin Buchanan zegt dat de joodse lobby na de Tweede Wereldoorlog een te grote greep op het buitenlandbeleid van de VS heeft gekregen.

Vorig jaar kreeg Buchanan al veel kritiek na een column waarin hij klaagde dat ruim de helft van de studenten op Harvard van joodse of Aziatische afkomst is. Buchanan wimpelde alle kritiek af. Hij zei dat hij 'de enige leider in dit land is die tegen de joodse lobby durft op te komen'.

Volgens Buchanan is al het lawaai te wijten aan zijn plannen om uit de Republikeinse partij te stappen. 'Ze zijn bang dat Pat Buchanan naar de Reform Party overstapt en de conservatieve beweging met zich meeneemt', zei hij. 'Als je ziet wat voor goedkope klappen ze proberen uit te delen, is het misschien tijd om een nieuwe conservatieve beweging te beginnen en deze mensen vaarwel te zeggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden