Kritiek kunstraad op plan Gehrels

De Amsterdamse Kunstraad stelt vragen bij de haalbaarheid van het komende Kunstenplan 2009-2012 dat Cultuur-wethouder Carolien Gehrels heeft opgesteld....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Maar Gehrels geeft niet aan waar het geld voor haar plannen vandaan moet komen en rekent te veel op de ‘goede wil van anderen’ om ze te realiseren. Zij heeft volgens de raad gelijk met haar recente pleidooi in de Volkskrant een deel van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB) aan het kunstenbudget toe te voegen, omdat woningen en kantoren in waarde stijgen door de nabijheid van culturele gebouwen. Maar kennelijk heeft het college van B & W zich aan die claim ‘nog niet willen committeren’, omdat die niet voorkomt in haar concrete voorstellen.

In de recente nota Hoofdlijnen Kunst en Cultuur 2009-2012 schrijft Gehrels onder meer de Amsterdammers ‘cultuurwijsheid’ en een ‘cultuurloopbaan’ te willen bijbrengen, zodat zij beter leren omgaan met mensen en culturen. Het onderwijs moet hierin een belangrijke rol krijgen. Gehrels wil dat alle scholen in de hoofdstad kunst en cultuur opnemen in hun vaste leerplannen; op 40 procent van de scholen zou dat al volgend jaar het geval moeten zijn. ‘Daarover gaat de wethouder echter niet’, merkt de Kunstraad op. Andere instanties zoals het ministerie van OCW bepalen de curricula van de scholen en het budget daarvoor. Gehrels laat in het midden wat de stad zelf zal bijdragen.

De wethouder vraagt verhoging van haar Kunstenplan-budget van 80 miljoen naar 91 miljoen euro per jaar. Maar dat lost alleen de problemen op met de exploitatie van de ‘cultuurpaleizen’ en schept geen ruimte voor haar andere ambities. De Kunstraad begrijpt niet waarom Gehrels tot dusver weigert de culturele bouwstop af te kondigen waarop de raad al een jaar geleden aandrong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden