ConcertrecensieImprovisatie Wandelconcert

Krassen met stokken, kloppen op toetsen: het gaat er rauw aan toe in de kerkenmarathon van Merel Vercammen en Maya Fridman ★★★★☆

Wat gebeurt er met improviserende musici wanneer ze steeds van omgeving veranderen? Het antwoord op die vraag gaf violist Merel Vercammen door een improvisatie-wandelconcert te organiseren.

Maartje Stokkers
‘Improvisatie Wandelconcert’, door muzikanten Maya Friedman en Merel Vercammen, met dans van Sofiko Nachkebiya. Beeld
‘Improvisatie Wandelconcert’, door muzikanten Maya Friedman en Merel Vercammen, met dans van Sofiko Nachkebiya.

Samen met cellist Maya Fridman speelde Vercammen dinsdagavond voor de tweede keer op verschillende locaties in het centrum van Utrecht. Na telkens een kwartier muziek liepen ze met het publiek mee naar de volgende plek.

De middeleeuwse Jacobikerk was het startpunt. Een klein podium zorgde voor een intieme sfeer. De connectie tussen Vercammen en Fridman was direct voelbaar. Een kort lachje transporteerde hen naar een andere wereld. Met hun ogen gesloten speelden ze wat er in hen opkwam. In de ruimte resoneerden langgerekte klanken, dissonante voorslagen losten sereen op.

Een nieuw element dit keer was dans. Sofiko Nachkebiya bewoog, ook improviserend, rondom het podium. Tijdens Vercammens ritmische dubbelgrepen vermengde ze moderne dans en popping (een schokkerige dansstijl) met vloeiende waves van haar armen, als antwoord op de dreunende bas uit de cello van Fridman.

De sobere, ruimtelijke Geertekerk was de plek waar de geluidseffecten van de instrumenten geëxploreerd werden. Er werd gekrast met stokken en geklopt op toetsen.

Het houten podium in Leeuwenbergh riep in Vercammen een rauw ritme op, dat niet misstaan had in een saloon. Even niet ontvankelijk voor Fridmans lui uitbuikende noten liet Vercammen het gebeuren. De intense muziek en dans ontlokten gejuich aan het publiek. En toen moest het weer gaan lopen, naar de laatste halte: de Domkerk.

Hier werd iedereen uitgenodigd neuriënd mee te doen. Het gezoem verstomde al snel. Improviseren valt niet mee. Dat moet je overlaten aan virtuozen die ver boven de techniek staan en echt kunnen spreken via hun instrument. Zoals Merel Vercammen en Maya Fridman.

Improvisatie Wandelconcert

Klassiek

★★★★☆

Door Merel Vercammen (viool) en Maya Fridman (cello).

8/9, diverse locaties, Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden