Krampus is amusant maar strandt in finale

Regisseur Dougherty filmt enthousiast talloze frustrerend saaie kerstavonden van zich af en dat werkt aanstekelijk. Iedereen legt het loodje in dit amusante pandemonium van digitale effecten en trucage.

Kevin Toma
null Beeld
Beeld

Kan zijn dat hij ooit als reclame voor Coca-Cola werd bedacht. Toch is het niet raadzaam, blijkt uit horrorkomedie Krampus, om net op Kerstavond het bestaan van de Kerstman hartgrondig te ontkennen.

Alles gaat ernstig mis in het huis van het jongetje Max (Emjay Anthony). En dat ondanks een overdaad aan cadeaus, kaarsjes en koekjes, een overdadige kerstdis en de goede bedoelingen van Max' ouders (Toni Collette en Adam Scott) en zijn Duitse oma (Krista Stadler). Net als elk jaar schuift ook het barbaarse gezin van tante Linda (Allison Tolman) en oom Howard (David Koechner) aan; wanneer de visite het avondmaal verziekt en Max tot wanhoop drijft, is voor hem de maat vol. Razend verscheurt hij zijn verlanglijstje aan de Kerstman en gooit de snippers uit het raam.

Het blijkt het startsignaal voor het verreweg leukste deel van de film, waarin schrijver-regisseur Michael Dougherty en coscenaristen Todd Casey en Zach Shields de lekker ouderwetse griezelkerstsfeer van Joe Dantes Gremlins (1984) proberen te koppelen aan de Centraal-Europese Krampus-folklore. Een apocalyptische sneeuwstorm barst los en een met ijzeren kettingen behangen, gehoefde én bebaarde demon landt briesend in Max' stadje. Een prachtig uitgevoerde kruising tussen Sinterklaas en een agressieve bok is het, die bloed ruikt zodra de mens de kerstgedachte vergeet.

En Krampus komt niet alleen. Ingesneeuwd in hun huis worden Max en de zijnen belaagd door de meest afzichtelijke kerstcreaturen, waaronder een reusachtige kinderen opslorpende duvel-uit-een-doosje en gemeen giechelende speculaaspoppetjes. Het ene na het andere familielid legt het loodje in dit niet echt spannende, maar toch hoogst amusante pandemonium van digitale effecten en fysiek geproduceerde trucages, dat door Dougherty met veel enthousiasme wordt opgediend. Met Krampus lijkt hij talloze frustrerend saaie kerstavonden van zich af te willen filmen en dat werkt zeer aanstekelijk.

Jammer dat vervolgens de pret goeddeels op is en dat de rammelende, onbevredigende finale strandt in een wel erg oubollige anticlimax.

Krampus, Horror, Regie: Michael Dougherty. Met: Emjay Anthony, Adam Scott, Toni Collette, Allison Tolman, David Koechner, Conchata Ferrell, Krista Stadler. 98 min., in 41 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden