Krachtige disco-afrique en Amadou als gitaargod

‘..

Pablo Cabenda

Je verstaat er misschien niets van maar het communiceert wel. Of Amadou en Mariam het blinde sterrenduo uit Mali, vier jaar geleden door muziekzigeuner Manu Chao op de popkaart gezet, nu in het Frans of het Bambara zingen, het westers publiek heeft de connectie gemaakt. Een half miljoen van het door Chao geproduceerde album Dimanche A Bamako werden er in Europa alleen verkocht.

Vier jaar en een album later is er nog niets van die populariteit verdampt. Al is het vorig jaar verschenen Welcome To Mali wel goed maar niet zo goed als Dimanche en worstelt het duo aan het begin van het concert met het geluid. Het dominerend laag vormt een basmoeras waaruit maar weinig ontsnapt.

Tijdens Sabali wreekt zich dat. Het nummer waarin zangeres Mariam door synthesizersequencers de etherische hoogte in wordt gestuwd, vergt te veel van haar. Dan wordt het hoog op het podium amechtig en schuurt soms tegen de toon aan.

Amadou daarentegen schittert in I Follow You. Halverwege dit zoetige draakje worden de liefdessteunbetuigingen doorsneden door Hendrixiaanse gitaarexercities. Ietsjes door de knieën, gitaarhals als mitrailleur naar het publiek en Amadou is de weifelende maar genietende gitaargod.

Het is die combinatie van Afrikaanse inbreng, de cyclische ritmische patronen die zich ook in de melodie voordoen met vertrouwde westerse elementen die de muziek zo krachtig maakt. De vraag-en-antwoord-zang in Masiteladi gecombineerd met een reggae-backbeat en het kora-achtige fingerpicking gitaarspel. Het tot disco-afrique opgepepte Coulibaly waarin de straffe vierkwartsmaat vriendjes wordt met de daar tussen rollende percussie.

Met La Réalité en het pulserende Sekebe laait het sudderende vuur echt op. Het nummer krijgt een extra lange uitvoering waarin op strategische plekken hoogtepuntjes zijn ingebouwd. Men neme de blootvoetse danseressen met de laag overvliegende ledematen, gevolgd door de virtuoze djembéspeler met solo waar de splinters van af spatten. Vervolgens mengt men het geheel tot een zinderend duet waarbij zij met handen en voeten en hij met veel tamtam een uiterst geanimeerd gesprek voeren. Geeft niets als je het niet verstaat, als je het maar voelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden