Kraakfris boek van Willem van Oranje, met het familiewapen

In deze rubriek worden kunstwerken belicht die te koop zijn bij galeries, veilingen en op internet. Deze week: het boek Hypnerotomachia Poliphili....

Waar?

PAN Amsterdam, de ‘eigentijdse’ kunst- en antiekbeurs, het laagdrempelige en betaalbare broertje van de Tefaf. Werkelijk alles is hier te koop, van Chinese blauw-witborden uit de Kangxi-periode tot een tweederangs bloemschilderij van Odilon Redon, van oude Hollandse zeegezichten tot een hyenaman van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo uit 2007. Een paar jaar geleden werd de beurs uitgebreid met fotografie, dit jaar is design toegevoegd, met onder meer een kinderstoel van Frank Lloyd Wright.

Kredietcrisis?

Nauwelijks last van, volgens de woordvoerder en de verkopers. Tot 25.000 euro is de verkoop normaal. Daarboven kan het wat langer duren voordat tot koop wordt besloten. Ook de musea zijn ‘actief’, zoals dat in beurstermen heet. In vergelijking met een beurs als Art Amsterdam (de voormalige Kunstrai, voor hedendaagse kunst) is het publiek zelfs opmerkelijk gretig, constateert een designhandelaar: men wil dingen kopen.

Topstuk?

Een 17de-eeuws Rotterdams Havengezicht dat in de 19de eeuw van de Britse Prime Minister is geweest en een boek uit de bibliotheek van Willem van Oranje.

Wat las Willem van Oranje?

Het is niet zeker of hij het boek ook echt van begin tot einde heeft gelezen – de binnenkant is kraakfris, zonder aantekeningen of kreukels. Hoe dan ook, de titel is Hypnerotomachia Poliphili - de dromen van Poliphilus. Die schijnen nogal erotisch getint te zijn, reden waarom auteur en priester Francesco Colonna zijn naam destijds niet op de titelpagina liet zetten. Willem kocht het toen populaire boek in Parijs, in de tweede Franse vertaling van 1553-1554. Het origineel verscheen in 1499 in het Italiaans.

Hoe ziet het boek eruit?

Groot, folioformaat – het was volgens de verkoper, antiquariaat Forum uit Houten, het grootste boek uit de boekenkast van Willem van Oranje. Het is ingebonden in een zachte, bruin ‘lederen’ band, met op de voor- en achterzijde in goud, rood en blauw het familiewapen van de Oranjes gestempeld.

Zo luxe als de buitenkant, zo sober is de binnenkant. Grote, zwarte letters verluchtigd met 174 zwart-wit houtsneden.

Wie had het boek hiervoor in zijn boekenkast staan?

De verkoper wil alleen zeggen dat het boek ‘in het buitenland’ is gekocht. Blijkbaar werkt bekendmaking van de herkomst niet status- en prijsverhogend. Dat het boek echt van Van Oranje is geweest, leidt volgens de verkoper geen twijfel: boeken kan je volgens hem niet vervalsen. Bovendien is hij een van de 18 speciale PAN-keuringscommissies gepasseerd.

Prijs?

Staat er niet bij, maar ligt onder de 1 miljoen euro. De exacte prijs wordt uit privacyoverwegingen alleen aan een serieuze koper bekendgemaakt.

Kopen?

Zoals de verkoper zegt: ‘Hoe dicht kun je komen bij de Vader des Vaderlands?’ Voor een particulier is dit relikwie waarschijnlijk te prijzig. Als Nederlands erfgoed is het het behouden waard. Een aantal instellingen heeft interesse getoond.

Marina de Vries

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden