KPN verkopen, graag, maar liever niet aan Telefónica

Telefónica wil KPN overnemen, schreef The Wall Street Journal maandag. Iedereen vindt dat het Nederlandse telecombedrijf te klein is om single te blijven....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Voor een overname van KPN door Telefónica kunnen ingewijdenen geïnformeerde buitenstaanders maar één steekhoudendargument bedenken. Het Spaanse telecombedrijf zou nu minderbetalen voor zijn kleine Nederlandse branchegenoot dan vijf jaargeleden, toen de twee ondernemingen zich voor het eerst in eeninnige omstrengeling bevonden.

Toen Telefónica in mei 2000 toenaderingspogingen deed, wasKPN op het Damrak zestig miljard euro waard. Nu zou Telefónicavolgens The Wall Street Journal twintig miljard euro voor hetNederlandse bedrijf over hebben, 15 procent meer dan debeurswaarde van KPN vrijdag. Op het gerucht steeg maandag dekoers met 7 procent naar 7,98 euro.

Vijf jaar geleden waren de fusieplannen serieuzer dan ze nulijken. Toen liepen de besprekingen na zes weken stuk, omdatnegen van de twintig leden van de raad van commissarissen vanTelefónica op het laatste moment tegen een huwelijk stemden. Zijvonden het belang van de Nederlandse staat veel te groot. Deoverheid had toen nog 43 procent van de aandelen in handen. Datis inmiddels gezakt naar 14 procent.

De Nederlandse staat beschikt wel over een 'gouden aandeel'en heeft dus nog steeds een beslissende stem bij het voormaligestaatstelefoniebedrijf.

'In het geval van een vriendelijk en fair bod verwacht ik geentegenstand uit Den Haag', aldus Peter Olofsen vaninvesteringsbank Theodoor Gilissen. De analist staat desondanksniet te juichen. De synergie-voordelen zijn in zijn ogen beperkten de aandeelhouders van Telefónica lijken niet enthousiast omeen bedrijf te omarmen 'dat nauwelijks omzetgroei weet terealiseren'.

Thijs Berkelder van effectenbank PeterCam ziet ook lieverandere Europese branchegenoten naar de hand van KPN dingen. 'Deovername snijdt hout voor Telefónica, omdat het bedrijf niet ofnauwelijks aanwezig is in de belangrijkste markten van KPN:Nederland, Duitsland en België.' Maar voor de aandeelhouders vanKPN zou het interessanter zijn als een grote speler in een vanzijn thuismarkten een bod deed, denkt Berkelder. 'France Telecom,Deutsche Telekom of O2 kunnen betere synergie-voordelen behalen.'Die zouden volgens Berkelder om die reden dan ook meer voor KPN(moeten) neertellen.

Ook als de Spanjaarden opnieuw misgrijpen, lijken de dagen vanKPN als zelfstandige onderneming geteld, menen analisten. Hetbedrijf is te klein om op de Europese markt een vuist te maken - zeker als het aantal mobiel bellende klanten als maatstaf wordtgebruikt. Het bedrijf heeft tegen de twintig miljoen klanten:8,6 miljoen in Nederland (met inbegrip van aanwinst Telfort),9,6 miljoen in Duitsland en 1,7 miljoen in België. Vodafone,T-Mobile en Orange zijn vele malen groter.

In Madrid en Den Haag wordt tegengesproken dat een fusie inhet verschiet ligt. 'Er zijn geen gesprekken gaande', berichtKPN.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden