KPN overweegt splitsing in post en telecom

Koninklijke PTT Nederland (KPN) gaat zich mogelijk omvormen tot een houdstermaatschappij met twee beursgenoteerde dochters: PTT Telecom en PTT Post....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Wij hebben een verplichting richting aandeelhouders om de mogelijkheid van gescheiden beursnoteringen te bestuderen', aldus Dik in het interview. 'Maar we hebben geen haast.' De voormalige staatssecretaris van Economische Zaken, sinds 1988 aan het hoofd van KPN, heeft zich altijd negatief uitgelaten over het idee om de post- en telecomactiviteiten van KPN te splitsen. Ook nu nog wijst hij dat idee van de hand.

Dik wijst er slechts op dat het uiteindelijk voor aandeelhouders meer waarde kan opleveren als ze aandelen kunnen kopen in verschillende fondsen. Dit idee is bij analisten niet slecht gevallen, zeker niet nu de aankoop van het Australische postbedrijf TNT op handen is.

KPN vermindert met deze acquisitie zijn afhankelijkheid van de inkomsten uit Telecom, die nu nog tweederde van het totaal bedragen. Telecom staat onder druk wegens de liberalisering van de Europese markt en de toenemende concurrentie. Na de overname van TNT zal KPN ongeveer de helft van zijn omzet uit post-activiteiten behalen.

KPN staat sinds 1994 genoteerd op Beursplein 5 en sinds vorig jaar ook op Wall Street. Grootste aandeelhouder is nog steeds de Nederlandse staat met een belang van 45 procent. Volgens Dik is de overheid van plan dit belang verder te verlagen tot 30 procent. Over het tijdstip waarop, laat hij zich niet uit.

Alvorens KPN besluit tot een aparte beursnotering voor zijn post- en telecombedrijven wil Dik eerst TNT grondig reorganiseren. Het Nederlandse concern bracht in oktober een bod uit op de aandelen van dit Australische koeriersbedrijf en heeft, na de nodige strubbelingen, inmiddels nagenoeg alle aandelen in handen. 'We gaan TNT veranderen in een sterke, slanke en gevechtsklare organisatie', aldus de bestuursvoorzitter.

Via de overname van TNT moet de winst uit het postbedrijf volgens Dik binnen enkele jaren op gelijke hoogte komen met die van PTT Telecom. De verlieslatende onderdelen van het Australische koeriersbedrijf, zoals de vracht-, scheepvaart- en vliegtuigverhuuractiviteiten in Australië, wil KPN de komende twee jaar afstoten. KPN behaalde in 1995 een winst van 2,26 miljard gulden op een omzet van 19,9 miljard.

KPN bevestigt de plannen voor een gescheiden notering. 'Daar wordt op gestudeerd', aldus een woordvoerder, die toevoegt dat de eventuele beursnotering nog wel een aantal jaren op zich zal laten wachten. 'Het zijn gedachten die binnen de onderneming leven; niet meer dan dat.' Van een officiële studie naar eventuele opsplitsing is volgens de KPN-woordvoerder nog geen sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden