KPN naar rechter om conflict met Fox Sports over Eredivisie

Voetballiefhebbers met een abonnement op KPN blijven de komende tijd mogelijk verstoken van de Eredivisie. De tv-aanbieder stapt naar de rechter in een conflict met Fox Sports, dat de uitzendrechten  voor de Nederlandse voetbalcompetitie bezit.

Fox Sports-presentator Jan Joost van GangelenBeeld anp

Volgens KPN probeert de sportzender aanbieders te dwingen om één kanaal voor eredivisievoetbal voortaan in het standaardpakket op te nemen. In dat systeem krijgen alle klanten voortaan de beschikking over deze zender, waarop het belangrijkste eredivisievoetbal te zien zal zijn - maar moeten zij daar ook allemaal voor betalen.

Extra bedrag

In de huidige situatie kunnen klanten er zelf voor kiezen om sportkanalen van Fox Sports te kijken. Daarvoor betalen zij een extra bedrag per maand, dat afhankelijk is van de hoeveelheid kanalen. Omdat de groei van het aantal Fox Sports-abonnees nagenoeg tot stilstand is gekomen en het bedrijf nog altijd verlies lijdt, zijn er evenwel nieuwe manieren nodig om aan inkomsten te komen.

Maar met de basiszender waar Fox Sports nu voor opteert, moeten álle klanten daarvoor opdraaien, zegt KPN. Ook diegenen die helemaal niet op de sportzender zitten te wachten. Het zou daarbij gaan om een maandelijks bedrag van ongeveer 2,5 euro per klant. Het telecombedrijf staat met de rug tegen de muur: op 1 augustus loopt het contract met Fox Sports af, terwijl op 5 augustus de Eredivisie begint. Is er voor die tijd geen oplossing, dan blijft het beeld bij de klanten op zwart.

Om dat te voorkomen, heeft KPN een kort geding aangespannen bij de rechter. Ook heeft het bezwaar ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die toezicht houdt op de telecomsector. Volgens de tv-aanbieder is er sprake van discriminatie, aangezien de contracten van concurrenten als Ziggo en Canal Digitaal nog wel langer doorlopen onder de oude voorwaarden. Daarmee schendt de sportzender een belofte die het bij de toetreding tot de markt in 2013 maakte, aldus een woordvoerder. 'We zetten deze stap in het belang van al onze klanten.'

Beeld anp

Kort geding

Naast KPN worden ook relatief kleine tv-aanbieders als Tele2, Caiway en Delta geconfronteerd met de nieuwe eis van Fox Sports vanwege aflopende contracten. Zij hebben zich aangesloten bij de gang naar de ACM en wachten op de uitspraak van het kort geding dat is aangespannen.

Voor Ziggo (contract voor komende vier jaar) en Canal Digitaal (één jaar) staat er op de korte termijn minder op het spel. Toch heeft dat hen er niet van weerhouden om hun onvrede over het voornemen van Fox Sports uit te spreken. 'Een verliesgevend bedrijf hoort zijn klanten niet het verschil te laten ophoesten. Daar zijn we principeel op tegen', aldus Ziggo. De reactie van Canal Digitaal laat aan duidelijkheid evenmin te wensen over. 'Een dergelijke zet is zeer merkwaardig en wat ons betreft ook niet acceptabel.'

Alleen Vodafone heeft zich neergelegd bij de plannen. Een verhoging van 1,50 euro tot 2,50 euro - afhankelijk van nieuwe of bestaande abonnementen - is door het telecombedrijf inmiddels doorgevoerd.

Frank Rutten, directeur van Fox Sports in Europa en Afrika, begrijpt niets van de bezwaren. Volgens hem is de rechtsgang van KPN vooral een onderhandelingsstrategie. 'Ze doen voorkomen alsof wij hen ergens toe dwingen. KPN heeft van ons wel degelijk de mogelijkheid gekregen om alleen de pakketten aan te blijven bieden. Alleen: dan wel tegen een hogere prijs.' Zijn bedrijf is nog altijd bereid tot overleg, zo voegt hij toe. 'Maar daar heb je wel twee partijen voor nodig.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden