KPN gaat samenwerken met onderdeel Chinese leger

Koninklijke PTT Nederland (KPN) gaat samenwerken met het Chinese leger. De Nederlandse overheid heeft bij de onderhandelingen bemiddeld. De officiële oprichting van een gezamenlijke vennootschap vindt volgende week donderdag plaats tijdens het bezoek van minister Wijers van Economische Zaken aan China....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

KPN krijgt een meerderheidsaandeel in de joint venture met Cesec, een volle dochter van het Chinese leger. Dat was de belangrijkste reden voor KPN om zaken te doen met de militaire macht, die verantwoordelijk is voor de grofste schendingen van de mensenrechten.

Andere Chinese ondernemingen die toegang hebben tot de telefoonfrequenties in het land, gunnen buitenlandse bedrijven bij samenwerking slechts een minderheidsbelang.

Volgens een woordvoerster van KPN is de overeenkomst het gevolg van 'jarenlange gesprekken'. Het ministerie van Economische Zaken en ambassadepersoneel is altijd 'volledig op de hoogte geweest'. De overheid heeft ook bemiddeld.

Een woordvoerder van EZ bevestigt dat. Het is volgens hem niet vreemd dat de bemiddeling van de ambassade plaatsvond ten tijde van scherpe kritiek op de schending van mensenrechten in China. 'Het gaat niet om tanks, maar om civiele communicatie', aldus de woordvoerder van EZ.

KPN heeft geen moeite met de samenwerking. 'In China moet een bedrijf altijd overeenkomsten sluiten met de overheid', aldus de woordvoerster. Het Chinese leger is volgens haar een normale partner, die er meerdere commerciële dochters op na houdt. 'Het leger is naast telecommunicatie ook betrokken in vastgoed-, levensmiddelen-, kunststoffen- en verzekeringsactiviteiten.'

De investeringen van KPN in de joint venture zijn in eerste instantie gering. Voorlopig gaat het om ongeveer tien miljoen gulden. 'We gaan nu onderzoeken welke projecten we gezamenlijk kunnen opzetten. Als dat gebeurd is, zullen er behoorlijke investeringen volgen.' Concrete plannen zijn er volgens KPN nog niet. De interesse gaat uit naar het opzetten van netwerken voor mobiele telecommunicatie en datacommunicatie.

Voor KPN is het belangrijk om voet aan de grond in China te krijgen. In het enorme land met zijn gigantische bevolkingsaantal is telecommunicatie een uiterst belangrijke groeimarkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden