Koude rillingen bij synchroon bespeelde trommels

Muziek..

Ton Maas

amsterdam Vooraf klonk het vooral aandoenlijk: een groep van tien Hutu- en Tutsivrouwen uit Rwanda die samen trommelen om zo de trauma’s van de burgeroorlog beter te kunnen verwerken. In samenwerking met het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst waren de dames voor een drietal optredens ingevlogen uit hun geboorteland. De aftrap van de minitournee vond zondagmiddag plaats in de Tolhuistuin (cultureel centrum in oprichting) in Amsterdam-Noord.

Na een wat bedeesde opkomst namen de vrouwen plaats achter hun ingoma, een trommel van ruim een meter hoog die met fikse stokken wordt geslagen. Anders dan de polyritmiek van West-Afrika met zijn verschuivende ritmische lagen gaat het in Rwanda en Burundi om de synchroniteit waarmee complexe ritmische figuren en breaks worden uitgevoerd.

Tijdens de eerste maten deed het optreden van Ingoma Nshya nog enigszins denken aan de Slagerij van Kampen, maar dat duurde niet lang. Beuken op tien trommels kan snel gaan vervelen, maar bij deze glimlachende dames raak je als toeschouwer steeds meer gefascineerd door hun subtiele beheersing van de dynamiek en door het onverwacht melodieuze karakter van hun spel.

En de precisie: twintig stokken in de lucht tot elkaar zien komen en toch maar één tik horen Koude rillingen kan zoiets bezorgen. Vanaf de zijlijn keken enkele Nederlandse slagwerkers van formaat met ontzag toe hoe de dames hun publiek anderhalf uur wisten te boeien met tien trommels, wat liedjes en simpele danspasjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden