Koude douche van onbeholpen Lady Gaga

In zwetende laagjes aan elkaar geplakt publiek, lange wachttijd, broeierig atmosfeertje en jawel, een vechtpartij ergens voor het podium. Daar is iemand op een paar verkeerde tenen gaan staan.

Voor wie dit alles wordt getrotseerd op een zomerse maandagavond? Niet voor Madonna, niet voor Britney Spears, maar voor de volgens velen ‘opvolgster’ van die twee: Lady Gaga.

De 23-jarige Amerikaanse zangeres Stefani Joanne Angelina Germanotta verkoopt hits als Raketjes aan een bus schoolkinderen. Ze bouwt aan haar ‘Haus of Gaga’ met als bakstenen een wereldwijde online-fanbase. Ze is vriendin van Paris Hilton, ze staat in de bladen; Lady Gaga is beroemd.

Vandaar die opgefokte sfeer in de Melkweg, voor ‘het eerste grote Nederlandse optreden’. Daar moet je bij zijn, is het idee in de zaal, en dus wordt er heftig getwitterd naar de sukkels van thuisblijvers.

Tegen tienen neemt Gaga bezit van het podium, althans, een gefilmde afbeelding van haar verschijnt op een wit doek. Als ‘Candy Warhol’ (Lady Gaga ziet zichzelf graag als vrouwelijk epigoon van Andy) doet ze Japans manga-achtig en eng, met driedubbel aangebrachte nepwimpers in een schokkerige handycamfilm.

Dan eindelijk Gaga zelf, in een eerste creatie: een hoekig jurkje in spiegeltjesmozaïek. Met een eerste hit: Paparazzi, uitgevoerd in enigszins logge synthpop met diep bonkende baslijnen. Er zullen nog vele hits en creaties volgen, in een straf tempo en gedurende iets langer dan een uur. En als om even na elven die hele volle Melkweg in één beweging leegstroomt en het Gaga-publiek op het Leidseplein zuurstof staat in te nemen, zie je de collectieve gedachte boven de hoofden hangen: wat hebben we nu eigenlijk gezien?

Dat Lady Gaga, ‘Mevrouw Hotseknots’, haar naam eer aan deed: ze speelde een pianoversie van haar grootste succes Pokerface in paarse lingerie, met één hak staand op de pianokruk en het andere been naar achteren gestrekt. Gezien die houding zong en speelde ze nog best aardig, maar wat een gedoe om niets.

Geconstateerd kon ook worden dat Gaga met simpelweg haar aanwezigheid en die turboverkleedpartijen niet kon boeien, zoals lichtend voorbeeld Grace Jones dat zelfs op 60-jarige leeftijd nog kan. Daarvoor waren Gaga’s bewegingen te onbeholpen en haar gestes te onsubtiel, zo met de vuist pompend voor het kruis.

Aan erotische lading ontbrak het dus ook, ondanks de blotebillenlingerie. Gaga’s opmerkingen aan het publiek als: Show me how big your dick is, en: Yyou guys make my nipples hard, werkten als een koude douche.

Dan waren er nog de tegenstrijdige mededelingen. ‘Roem interesseert me niet’, zei Gaga halverwege de show. Maar even later: ‘Mijn hele leven wil ik al een ster zijn. Nu ben ik het en ik wil dat jullie je ook een ster voelen’, en: ‘Als ik niet op een podium sta, leef ik niet’. Wat moesten we daarmee?

Een beroemdheid hadden we gezien, maar waarop die roem nu precies is gebaseerd, was na het uur in de Melkweg alleen maar onduidelijker geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden