Kosovo

The Guardian..

'Robin Cook vertelde het Lagerhuis dat de actie van de NAVO tegen Servië zuiver humanitair is. Dat is ze niet', aldus het Britse dagblad. Er zijn wel degelijk Amerikaanse en Europese belangen in het geding, zoals de angst van Italië voor nog meer Albanese vluchtelingen in de haven van Brindisi en vergroting van de instabiliteit op de Balkan, als er niets zou zijn ondernomen. Maar ook de 'noodzaak' om de NAVO in zijn nieuwe gedaante te testen. The Guardian dringt er op aan dat politici meer openheid en openhartigheid betrachten over de redenen en afwegingen die tot de ingeslagen weg hebben geleid.

De traditionele geheimzinnigdoenerij over strategische afwegingen in internationale betrekking moet ophouden. Een discussie over de aard en beperkingen van het internationaal recht is noodzakelijk. Want waarom worden de internationale rechtsregels in acht genomen in de zaak-Pinochet en moet, zoals de woordvoerder van premier Blair zei, het internationaal recht buiten werking worden gesteld in de kwestie-Kosovo?

Van het twee-maten-argument - waarom wel acties tegen Servië en niet tegen Turkije dat de Koerden even hard onderdrukt - is de krant niet onder de indruk. 'Er schuilt niets oneervols in nationaal belang of in de praktische overweging dat onder omstandigheden de balans van recht en belang naar een kant doorslaat.'

The Washington Post

'Meer dan zes jaar geleden gaf president Bush, overtuigt van het Amerikaanse belang in Kosovo, zijn ''Kerstmis-waarschuwing'' aan Milosevic.' (. . .) President Clinton, zo meent The Washington Post, trad in de voetsporen van Bush en waarschuwde de Servische leider in 1993 dat hij niet passief zou blijven als Milosevic bleef doorgaan met het onderdrukken van de Albanezen en het destabiliseren van de regio.

De Amerikaanse krant besteedt de helft van zijn commentaar aan de lange voorgeschiedenis die nu ('eindelijk') heeft geleid tot ingrijpen van de NAVO en wijt de weigering van Milosevic het akkoord van Rambouillet/Parijs te tekenen aan de zes jaar die vooraf zijn gegaan aan daadwerkelijk optreden. 'Na zoveel loze dreigementen ging hij ervan uit dat de NAVO weer niet zou doorzetten.(. . .) Dus is het een wezenlijk belang van de NAVO te garanderen dat deze campagne uiteindelijk niet in het voordeel van hem (Milosevic) uitpakt.'

Volgens de Post is het zaak dat het Westen zich niet laat verleiden genoegen te nemen met een halfslachtige regeling die niet stand kan houden, maar moet erop worden gestaan dat alle Servische eenheden zich uit Kosovo terugtrekken. 'De missie van de NAVO waaraan met grote terughoudendheid is begonnen, mag in zijn uitvoering niet mislukken.'

Libération

'De duivel schuilt in de details', die uitdrukking herhaalt het Franse dagblad enkele malen in zijn commentaar. Volgens Libération is het een misvatting dat de VS de bevelvoerders zijn van deze militaire actie. Het is juist de Europese Unie die de conferentie in Rambouillet tot elke prijs wilde laten slagen en met aanvallen door de NAVO dreigde. Omdat de onderhandelingen mislukten werden ze onvermijdelijk voortgezet als gewapende onderhandelingen, een moderne variant van 'kanonneerboot-diplomatie'.

De Europese Unie beschikt echter zelf niet over kostbare en technologisch hoogontwikkelde kruisraketten en is ook niet in staat het Europese luchtruim te controleren. Omdat de EU zijn toevlucht heeft genomen tot de NAVO is het bondgenootschap officieel geworden wat het sinds haar oprichting was: een defensie-organisatie voor Europa. En Frankrijk dat zich steeds heeft opgesteld als een advocaat van de Verenigde Naties heeft de V-raad overgeslagen. Waarom? Omdat de EU zich deze keer in de positie van een virtuele grootmacht waande en dacht de zaak als grootmachten onder elkaar te kunnen regelen.

'In de diplomatieke fase hoopte alle strategen dat de dictator uiteindelijk over Kosovo zou willen onderhandelen (. . .) Maar helaas redeneren dictators anders dan democratische leiders.' Libération constateert dat de 'diplomatieke oorlog' tot nu toe niet heeft kunnen voorkomen dat de humanitaire ramp voortduurt. Libération denkt dat Milosevic aan de onderhandelingstafel zal terugkeren, zij het om over de deling van Kosovo te praten en constateert met leedwezen dat we door visionaire geesten worden geregeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden