Koshari

Wat zouden ze gegeten hebben, die avond nadat Mubarak was vertrokken en ze met duizenden de victorie vierden, daar op het Tahrirplein?

Ingrediënten

2 uien in ringen of gefruite ui, olie
250 gr. spaghetti of macaroni
85 gr. rijst + 2 dl. water
185 gr. bruine linzen
1 ui gesnipperd
3 à 4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theel. komijnpoeder
1 theel. chilipoeder
1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
beetje bouillon
scheutje limoensap
zout, peper
Een rare vraag ook, misschien. Maar bij de uitzinnige vreugde die het Tahrirplein deed zinderen en trillen, hoorde ik opeens de oude hit van Bots in mijn hoofd resoneren. Echte jaren zeventig sociaal-geëngageerde Nederlandse popmuziek. Revolutie ja, maar wat zullen we eten, zeven dagen lang?

Het antwoord geeft Dirk Wanrooij, die anderhalf jaar in Egypte woonde om Arabisch te leren en tijdens de demonstraties verslag deed in de Groene Amsterdammer: 's morgens een stuk witbrood met falafel of kaas en 's avonds koshari. 'Het is het eten van het volk, simpel en goedkoop', schrijft hij. Een fikse portie kost ongeveer 35 eurocent.

Kóshari (met de klemtoon op de eerste lettergreep) geldt ook als het nationale gerecht van Egypte. Het moet ooit zijn verzonnen als een wanhoopsoffensief om zoveel mogelijk koolhydraten in één maaltijd te stoppen, wat resulteerde in een metselwerk van rijst, macaroni, linzen en tomatensaus. In sommige recepten zitten er ook nog kikkererwten en vermicelli bij. Volgens Wanrooij is het 'algemene kennis dat volwassen Egyptische mannen hun dikke buiken eraan te danken hebben'.

Belangrijk, begrijp ik van ingewijden, is dat je drooggebakken uien hebt (ca. 5 min. bakken in een droge koekenpan tot het vocht eruit is en dan met wat olie erbij verder bruinen; een zakje gefruite uien mag ook). En verder, schrijft een koshari-liefhebber op zijn site, 'heeft iedere leraar zijn eigen manier'.

Voor de meest elementaire versie: maak eerst de drooggebakken uien en zet die weg. Kook linzen gaar in ca. 20 minuten. Bak de rijst kort in olie, voeg water toe (evenveel als de rijst) en kook dan gaar. Kook de pasta gaar met wat zout (8-10 min.).

Voor de saus: fruit een ui met de knoflook, komijn- en chilipoeder. Roer er de tomatenpuree door en de gepelde tomaten uit blik. Doe er een beetje bouillon bij en laat de saus wat inkoken. Breng op smaak met limoensap, zout en peper.

Schep op een bord een flinke laag pasta, dan een laag linzen, dan een laag rijst en doe vervolgens een paar lepels saus erover. Strooi er dan de drooggebakken of gefruite ui over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden