Korting voor Amsterdam nog hoger

De stapelkortingen op de Amsterdamse kunsten belopen niet vijftien, maar twintig miljoen euro. Dat bedrag staat gelijk aan het verlies van honderden banen....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat blijkt uit berekeningen van de Amsterdamse Kunstraad (AKR), adviseur van wethouder van Cultuur Hannah Belliot. Vrijdag waarschuwde Jacques van Veen, zakelijk directeur van het Holland Festival, voor een 'ongekende aanslag' op de hoofdstedelijke kunsten door subsidiekortingen bij rijk en gemeente, die hij becijferde op vijftien miljoen euro.

De AKR komt nog vijf miljoen hoger uit. De gemeente bezuinigt vier miljoen op het nieuwe Kunstenplan en 650 duizend euro op de gemeentelijke culturele diensten, zoals de Stadsschouwburg en het Amsterdams Historisch Museum. Cultuur-wethouder Hannah Belliot haalt 2,2 miljoen uit het Kunstenplan-budget ten behoeve van eigen beleid. Tenslotte ontvangt Amsterdam 1,1 miljoen minder aan rijksbijdragen voor beeldende kunst.

Als staatssecretaris Medy van der Laan de adviezen overneemt van de Raad voor Cultuur (RvC), krijgen Amsterdamse kunstinstellingen in totaal 8,1 miljoen minder rijkssubsidie, met inbegrip van de positieve bijstellingen uit het recente aanvullend advies. Verder derven zij bijna anderhalf miljoen door prijsstijgingen; negen ton daarvan komt doordat het ministerie van Financiën dit jaar geen prijscompensatie verstrekt.

Bij elkaar krijgen Amsterdamse instellingen 17,6 miljoen minder van rijk en gemeente. De AKR schat het totaal op minstens twintig miljoen door het grotendeels wegvallen van de zogenoemde Melkert-banen, waarvan de gevolgen niet precies zijn uit te rekenen, en door er vanuit te gaan dat Financiën ook volgend jaar geen prijscompensatie zal uitbetalen.

Twintig miljoen euro is 8,5 procent van de 265 miljoen euro die de Amsterdamse kunstinstellingen nu nog aan subsidies en eigen inkomsten te besteden hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden