Korte cursus 'antropologie van Nederland'

In de schaftkeet, aan een tafel met daarop drie broodtrommels en een pot zure haring, zit een bouwvakker voor zich uit te staren terwijl hij zijn brood kauwt....

De nieuwe serie VPRO-filmpjes Punt NL, van programmamakers Britta Hosman en Rob Smits, zet de blik van de voorbijganger op zijn kop - van passant tot antropoloog is maar tien minuten televisie. Op Internet betekent de toevoeging '.nl' dat de site van Nederlandse herkomst is - de programmamakers richten zich exclusief op Nederland.

Het eerste filmpje Van schaft tot schaft laat het grote bouwen zien - door een loep. Al wekenlang eet de kraanwerker tussen de middag een sinaasappel, met telkens weer een plakkertje op de schil. Op de rand onder het tafelblad prijkt een slinger opgeplakte sinaasappelstickertjes. Na de schaft klimt de man langs de ladder van zijn hijskraan omhoog. Het duurt even, maar dan zit hij hoog in de polder, in een wereld van betonnen skeletten. Zijn kraan draait rond als een reuzenrad terwijl een Ry Cooder-achtig gitaartje zachtjes jankt.

Wat verderop hangen in net opgeleverde huizen letterslingers voor de ramen: 'Hoera een dochter', of 'Hoera een zoon'. Een bewoonster vraagt haar buurvrouw wat voor omheining zij wil. 'Dan gaan we samen naar het tuincentrum.'

Hosman en Smits laten zich in hun documentaires van tien minuten weinig gelegen liggen aan trendy televisiemaken. Punt NL is niet flitsend en ook niet zapperig-snel. Aandachtig en langzaam laten de makers, beiden afkomstig van het jongerenprogramma Waskracht!, hun ogen over Nederland gaan. Zij zoeken geen nieuwigheidjes, maar oer-Hollandse miniatuurtjes. Dat de makers voor honderdtwintig minuten televisie zes maanden door Nederland zijn getrokken, is aan de beelden af te zien.

In het derde filmpje Vandaag alles goud, grossiert een bejaard stel in goede bedoelingen. Het Groningse echtpaar heeft zich ontfermd over een Iraanse asielzoekersfamilie. De twee laten zich opa en oma noemen, en nemen de hele familie mee naar dierentuin en McDonald's. Zeven mensen zitten opgevouwen in het autootje als opa tegen de McDrive-zuil praat. Na chaotisch overleg in halfbakken Nederlands hakt opa de knoop door: 'Patat, zeven kroketten en frisse drank.'

Deze vluchtelingen zijn 'door de Here God op onze weg gestuurd', weet het echtpaar. Want het klikte meteen. Zo'n hechte vriendschap hebben ze zelfs met de buren niet. Ook de Iraniërs lijken ontroerd door zoveel hartelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden