Koper voor het grootste deel Scheringa-collectie

De duizend Nederlandse werken in de verzameling van de failliete bankier kunnen naar een particulier. Musea zijn teleurgesteld.

'Zelfportret met een bontkraag', een schilderij van Charley Toorop uit 1940 dat zich bevindt in de collectie van Scheringa.

Deutsche Bank wil duizend werken uit de Schering-collectie verkopen aan een Nederlandse particulier. Deze heeft toegezegd de werken 'enige tijd' niet te zullen verkopen en ze toegankelijk te maken voor het Nederlandse publiek door ze te exposeren of uit te lenen aan Nederlandse musea. Dat melden de curatoren van de failliete boedel van ex-bankier en kunstverzamelaar Dirk Scheringa.

In de failliete boedel bevinden zich vele honderden kunstwerken, met als basis magisch-realistische werken van Nederlandse schilders als Willink, Koch en Ket. Wie de particulier is die de werken wil kopen, is onbekend. Het schilderij Naked Woman in a red chair van de onlangs overleden Britse kunstenaar Lucian Freud - een van de bekendste werken uit de collectie - is al wel verkocht. Volgens de curatoren leverde het 4,2 miljoen euro op. De koper is onbekend.

Uitspraak

De rechter doet op 10 november uitspraak over de verkoop van de duizend kunstwerken. De curatoren van DS Art en DSB Stadion hebben bij de rechtbank protest aangetekend tegen het voornemen van Deutsche Bank. Volgens een woordvoerder voor de bank gaat het echter niet om een conflict. 'Het is een technische zaak die verband houdt met een fiscale kwestie.' De curatoren melden dat Deutsche Bank niet bereid is de boedel van DS Art te vrijwaren van eventuele fiscale risico's die aan onderhandse verkoop verbonden kunnen zijn.

Nog 230 andere kunstwerken uit de boedel zullen waarschijnlijk in het voorjaar van 2012 worden geveild bij Christie's, voor rekening en risico van Deutsche Bank. De curatoren verwachten hierover binnen afzienbare tijd overeenstemming te bereiken.

Achter de schermen is in de Nederlandse kunstwereld maanden geprobeerd werken uit de collectie te behouden voor Nederlandse musea. Zes musea, waaronder het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, toonden belangstelling.

Teleurgesteld

Voorzitter Martijn Sanders van de Vereniging Rembrandt is teleurgesteld over de mogelijke verkoop aan een particulier.

Sanders: 'We hebben geïnventariseerd welke Nederlandse topstukken de musea zouden willen hebben. We hebben daar rapport over uitgebracht aan de curatoren. Het is frustrerend dat daar nooit serieus op is gereageerd. Ze zijn een andere koers gaan varen. Werken van Ket, Mankes en anderen dreigen daardoor geen openbaar Nederlands kunstbezit te worden. Het is jammer dat niet behoorlijk op onze aanvraag is gereageerd.'

Vliegtuig

De curatoren melden in hun achtste openbare verslag over de afhandeling van het faillissement ook dat het zakenvliegtuig van Dirk Scheringa na een biedingprocedure onderhands is verkocht voor 7,6 miljoen dollar, bijna 5,25 miljoen euro. ABN Amro was de hypotheekhouder van het vliegtuig.

Ook melden de curatoren te verwachten dat DSB Bank een extra vordering van 24,6 miljoen euro zal indienen in het faillissement van DSB Beheer.

Carel Willink, Zelfportret met schedel (1936), uit de Scheringa-collectie.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden