Recensie De schelmenstreken van Reinaert de Vos

Koos Meinderts maakt een lekker verhaal van de klassieker Reinaert de Vos (vier sterren)

De schelmenstreken van Reinaert de Vos

Bewerkt door Koos Meinderts.

Met illustraties van Charlotte Dematons, Carll Cneut, Annette Fienieg e.a.

Hoogland & Van Klaveren; 44 pagina’s; € 17,50. 

 Vanaf 10 jaar.

Misdaden tegen de dierlijkheid, dat is waar Reinaert de Vos van wordt beticht in de jongste bewerking van het populairste verhaal uit de Nederlandse literatuur. Kinderboekenschrijver Koos Meinderts, vorig jaar nog winnaar van een Gouden Griffel voor het serieuze oorlogswinterboek Naar het noorden, maakt een hedendaags klinkende versie van deze klassieker zonder het middeleeuwse karakter te verliezen.

De wreedheid en schunnigheid van het origineel, waarin de afgerukte lichaamsdelen en gemolesteerde geslachtsorganen je om de oren vliegen, is in nauwelijks bedekte, ironische bewoordingen blijven staan. Het is daardoor een fijn epos geworden, of nauwkeuriger: gebleven, dat zowel volwassenen als kinderen kan vermaken.

Waarom het geïllustreerd moest worden door een team van topillustratoren blijft onduidelijk. Was dan consequent geweest en had ook elk hoofdstuk door een andere top-auteur laten schrijven.

Vier platen stelen de show in deze revue van dierlijke zwakheden. Alice Hoogstad schildert een kleurrijk miniatuur, die op het oorspronkelijke perkament niet had misstaan. Annette Fienieg een verstild dramatisch beeld van koninklijke boodschapper Bruun de Beer, met op de achtergrond een kippenbegrafenis. In het gedetailleerde penseelwerk van Ingrid en Dieter Schubert is de pijn van een stomkop die bekneld raakt tussen de twee helften van een gekloofde boomstam voelbaar. Thé Tjong-Khing treft het best de grimmige sfeer aan het eind.

En wat maakt Meinderts er een lekker verhaal van. Ook al ken je het uit je hoofd, je legt dit moeilijk weg. Net als toen is het een vertelling voor het hele publiek, dat is verzameld rond het vuur in de feestzaal. Dus eventueel ook de kinderen, waarvan je dan maar hoopt dat ze niet al te lastige vragen gaan stellen. Of juist wel. Een voorleesfeest. Als je durft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden