Koopman: minister ontkent probleem

Ton Koopman, leider van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, vindt dat er een ‘plan voor de oude muziek’ moet komen, waarmee de sector in Nederland opnieuw tot bloei kan worden gebracht....

Van onze verslaggever

Koopman meldt het in een reactie op antwoorden die minister Van der Hoeven van OCW heeft gegeven op schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Bakker. De D66-parlementariër nam het op voor Koopmans barokensemble, toen bekend werd dat het uit geldnood een verhuizing overweegt van Amsterdam naar Bordeaux.

Van der Hoevens antwoorden zijn Koopman ‘rauw op het dak gevallen’ – meldt hij vanuit de Franse Périgord, waar hij een eigen barokfestival leidt. Van der Hoeven voorziet ‘geen volledig vertrek’ van Koopman, en wijt de schulden van zijn orkest aan ‘economische tegenwind’.

Volgens Koopman ontkent de minister niet alleen zijn problemen, maar negeert ze ook de ‘noodsituatie’ waarin de Nederlandse oude-muzieksector zich zou bevinden, ‘terwijl die door OCW zelf aan de orde is gesteld’.

Koopman doelt daarmee op een discussiestuk dat het ministerie vorig jaar presenteerde tijdens een conferentie over cultuur en economie. Gesignaleerd werd dat de befaamde Nederlandse oude-muziekopleidingen vooral buitenlandse studenten aantrekken, en dat jonge ensembles hier te weinig kansen krijgen. Volgens Koopman besteedt de overheid ‘niet meer dan een fooi’ aan de sector.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden