Koopman brengt Buxtehude

Ton Koopman wordt in 2007 artist in residence van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. Hij zal zich in die hoedanigheid sterk maken voor de muziek van de Noord-Duitse barokcomponist Dietrich Buxtehude, wiens driehonderdste sterfjaar in 2007 wordt herdacht....

Van onze medewerker

Op de slotdag van het 25ste oude-muziekfestival presenteerde Koopman, die onlangs zijn Bachcantatecyclus heeft voltooid, de eerste cd van een nieuwe Buxtehudereeks.

Als klaviersolist en als dirigent van The Amsterdam Baroque Orchestra and Choir zal hij de komende drie jaar circa dertig cd’s opnemen, met daarop alle overgeleverde composities van Buxtehude.

Ook treedt Koopman op als artistiek leider van de Stichting Buxtehude Nederland, die met een symposium, een festival, een tentoonstelling en orgelconcerten aandacht schenkt aan de componist die geldt als voorganger en wegbereider van Johann Sebastian Bach.

Koopman dreigde afgelopen zomer met vertrek naar Bordeaux, uit onvrede met het Nederlandse subsidieklimaat. Nu zegt hij de daad bij het woord te voegen indien het Amsterdam Baroque Choir in de Kunstenplanperiode 2009-2012 niet ‘evenwaardig’ aan zijn barokorkest wordt gesubsidieerd.

Met het ministerie van OCW is hij inmiddels in gesprek over de eenmalige aanzuivering van een schuld van 130 duizend euro, die zijn orkest de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

Het thema van het oude-muziekfestival 2007 in Utrecht luidt ‘Ars au-diendi, de kunst van het luisteren’. Festivaldirecteur Jan Van den Bossche moet daarvoor op zoek naar alternatieve locaties voor Muziekcentrum Vredenburg, dat wegens een ingrijpende verbouwing enkele jaren de deuren sluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden