Koolhaas voor verbouwing popcentrum in Den Haag terug

Rem Koolhaas is terug in Den Haag. De architect presenteerde woensdag op de plek waar sommige Hagenaars niet Richard Meiers maar Koolhaas' stadhuis hadden willen zien staan, zijn ontwerp voor de verbouwing van het poppodium 't Paard....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het was de VVD die het gisteren niet kon laten even te refereren aan eind jaren tachtig, Toen brak in de Haagse gemeenteraad en met name binnen de PvdA een felle strijd uit over de vraag welk ontwerp voor een nieuw stadhuis de voorkeur had.

Koolhaas verloor uiteindelijk.

De huidige PvdA-wethouder Noordanus wilde niet meer aan die periode worden herinnerd en greep snel in: 'Koolhaas en ik hebben elkaar beloofd het daar vandaag niet meer over te hebben.'

Nu is Koolhaas dus voor het eerst weer terug in Den Haag. Voor een heel ander soort project, namelijk de ingrijpende verbouwing van drie historische panden waar sinds 25 jaar een poppodium is gevestigd dat in de loop der jaren in Nederland naam heeft opgebouwd.

Het kende optredens van onder meer Mick Jagger en U2. En Prince speelde er in de kleine uurtjes na afloop van een groot optreden in Rotterdam. Wil 't Paard binnen Nederland een poppodium blijven dat meetelt, dan is de verbouwing hard nodig.

De geluidsisolatie laat te wensen over, de zaal is te klein en de algehele uitstraling is shabby, zoals jonge Haagse raadsleden, zelf Paard-bezoekers, het gisteren uitdrukten.

Koolhaas zelf vindt het een 'uitdaging om de historische panden zodanig te verbouwen dat ze op een moderne manier gebruikt kunnen worden zonder de gebouwen geweld aan te doen'. De oude gevels blijven dan ook zo goed als intact. Evenals de prachtige ornamentale trappen. De nieuwe grote zaal waar 't Paard zo dringend behoefte aan heeft komt als een soort 'dichte, bunkerachtige constructie' achter de huidige gebouwen te staan.

Bijzonder aan het ontwerp van Koolhaas' bureau OMA is het beweegbare balkon in de grote zaal. Dat balkon kan als een soort kraan heen en weer rijden, waardoor de zaal zich kan aanpassen aan veel of weinig publiek. Met de totale verbouwing is zo'n twaalf miljoen gulden gemoeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden