Koningin laakt achteruithollen kwaliteit journalistiek

Koningin Beatrix vindt dat de Nederlandse pers in kwaliteit achteruit gaat. De vorstin toonde zich zaterdag tijdens een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren bezorgd over slordigheden en onzorgvuldigheden....

Van onze verslaggever

Verscheidene kranten hebben maandag gewag gemaakt van de kritiek van de vorstin. Zij deden dat slechts in algemene termen omdat de koningin officieel niet mag worden geciteerd. Alleen NRC Handelsblad citeerde uitgebreid uit het gesprek. Volgens deze krant zei de koningin dat 'de leugen regeert in de vaderlandse journalistiek'.

Volgens hoofddirecteur Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt iedereen, en zeker elke journalist, geacht de ongeschreven regel te kennen dat aan de koningin geen citaten kunnen worden toegeschreven. Tegelijkertijd heeft de RVD er geen moeite mee dat parafrases van de kritische kanttekeningen van koningin Beatrix in de kranten terecht zijn gekomen.

De koningin kwam met haar kritiek tijdens een informeel gesprek met enkele journalisten tijdens het veertigjarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Zij reageerde op de toespraak van voorzitter Pieter Broertjes van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, had het koningshuis even daarvoor opgeroepen meer openheid te betrachten.

Hij had er tevens voor gewaarschuwd dat niets de media zo bedreigt als een verlies van geloofwaardigheid. Lezers moeten er van uit kunnen gaan dat journalisten de feiten 'onafhankelijk, integer en met grote zorgvuldigheid' rangschikken.

Volgens RVD-hoofddirecteur Brouwers was Beatrix niet al voor de bijeenkomst van plan haar kritiek te uiten. Dat gebeurde spontaan in gesprekken met enkele winnaars van het Gouden Pennetje, de jaarlijkse prijs voor jonge journalisten die het Genootschap van Hoofdredacteuren vijftien jaar geleden instelde.

Het dagblad Trouw maakte maandag als eerste melding van de kritische opvattingen van de koningin, zonder haar overigens te citeren. De Volkskrant beperkte haar berichtgeving tot de toespraak die de eigen hoofdredacteur Broertjes had gehouden als voorzitter van het Genootschap.

Broertjes: 'De ongeschreven regel is dat als hare majesteit op dit soort bijeenkomsten verschijnt, zij niet wordt geciteerd. Trouw heeft dat ook niet gedaan, maar schrijft haar uitspraken toe. Of je dat wel of niet moet doen, daarover zou je van mening kunnen verschillen. Maar het punt is nu eenmaal dat het staatshoofd zich niet kan verdedigen. En ik voelde me als gastheer van die bijeenkomst niet vrij om tijdens de wedstrijd de spelregels te veranderen.'

Broertjes was erbij toen de koningin haar kritiek uitte, en voelde zich later op de avond geroepen zijn collega's te herinneren aan de code om niet over opmerkingen van de vorstin te publiceren. Dat sommige kranten dat wel en andere niet hebben gedaan, bewijst volgens Broertjes dat zijn oproep aan de koningin om meer openheid te betrachten terecht is. De publicatie van NRC Handelsblad toont volgens hem bovendien aan dat de ongeschreven regel over het niet citeren van de koningin moet worden veranderd.

Zie ook pagina 11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden