Koning Voetbal

Een bouwwerk van miljarden voetbalanekdotes

Middenvelder Leroy Fer van FC Twente kocht een paard voor zijn vriendin en bedacht zich later dat er in hun appartement te weinig plaats voor vier extra benen en verkocht het beest nog diezelfde avond door aan springruiter (en Olympisch kampioen) Jeroen Dubbeldam.

Zo'n beeld blijft je bij. Het is een anekdote, een verhaal dat van het voetbal meer maakt dan de wedstrijden die Tom Egbers op zondagavond aankondigt. Een klein verhaaltje uit de marge van de sport.

Wielrennen is een netwerk van Grote Woorden, van heldendaden en epische prestaties. Voetbal is een bouwwerk van miljarden kleine anekdotes, petites histoires die liefhebbers aan elkaar doorfluisteren. Het fenomeen 'Vergeten Voetballer' brengt mannen van dezelfde generatie overal ter wereld samen. Geen sport die door z'n fans met zoveel geamuseerde afstand wordt bekeken als het voetbal. Het RTL7-programma Voetbal International won er de Televizierring mee.

Koning Voetbal - Een lexicon van het Nederlandse voetbal is een dwarsdoorsnede van het soort verhalen waar de sport z'n fans op trakteert, en tegelijk is het boek de oom die voor een leven lang verjaardagen genoeg faits divers in petto heeft. De helden van het trio Haarlemse sportjournalisten Onkenhout, Sintenie & Struis (twee van hen presenteerden ooit de live-talkshow Aad de Mos bestaat niet (een van de gasten was Aad de Mos) zijn antihelden: ze worden vereerd omdat ze een schitterende snor hebben (Abe van den Ban), onderwerp zijn van een beroemde conference (Berry van Aerle) of een kapot brilletje hadden (Joop van Daele).

Voor de voetballiefhebber die liever een avond in oude Panini-albums kijkt dan de halve finale van de Europa League kijkt, is een enkele blik op het uitvoerige register van Koning Voetbal voldoende voor urenlang bladeren. Voetbal is geen oorlog, voetbal is cult en de samenstellers van het lexicon peperen je dat 320 pagina's lang in. Zo wordt Lionel Messi driemaal genoemd, en Cristiano Ronaldo zelfs maar 1 luttele keer - tegen Rembrandt twee. En zo duikt er wel een Ono in het register op, maar niet de sierlijke spelmaker van Feyenoord, maar de vrouw van een Beatle.

Zoveel ironie, zoveel anekdotiek, zoveel sterke verhalen; dan moet het (fraai geïllustreerde) Koning Voetbal wel kromtrekken van lamlendige meligheid. Toch?

Dat valt dus ontzettend mee. De auteurs hebben zich goed ingeleefd in hun rol van encyclopedisten en noteren de verhalen over de vuurgevaarlijke Ajax-spits Froylán Ledezma (die nooit een officiële wedstrijd speelde), de zoen tussen Jayne Mansfield en Frans de Munck, en de eerste maker van een eigen doelpunt in Oranje (Ben Stom) kort en feitelijk op. Het is slechts door de onderwerpkeuze dat je weet dat er achter die uitgestreken zinnen een ingehouden schaterlach schuilgaat. Het effect is onmiskenbaar komisch, maar goede schrijvers als de samenstellers van Koning Voetbal hadden best wat vaker uit hun ernstige rol mogen vallen.

Tot slot een waarschuwing: lees Koning Voetbal niet ineens uit. Da's zonde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.