Review

Koning Arthur, tegenvallend spel in betoverend decor

Waar Theater Terra gewoonlijk bedreven is in dubbelrollen, maskerades en poppenspel, stelt Koning Arthur hierin juist teleur. Het spel van de jonge generatie oogt nog erg pril. Decor en kostuums zijn wel prachtig.

Annette Embrechts
null Beeld Boy Hazes
Beeld Boy Hazes

De Keltische Arthurlegende kent nogal wat personages en betoverde rekwisieten. De schildknaap Arthur, zijn jonkvrouw Guinevere, ridder Lancelot, tovenaar Merlijn, rivale Morgan, en magische meren en zwaarden. Breng je dit met vijf acteurs op toneel, dan ontkom je niet aan maskerades en dubbelrollen. Theater Terra is daar bedreven in, met een traditie in het combineren van acteursgilde en poppenpluimage.

Des te spijtiger dat Koning Arthur in dat opzicht teleurstelt. De acteurs rennen opzichtig af, met gebogen rug, om snel weer een paardenkop te bespelen, pop over te nemen of magisch zwaard door de lucht te laten vliegen. Het weinig subtiele lichtplan doorbreekt de betovering en ook bespeler en pop krijgen evenveel licht. De acteurs komen maar mondjesmaat aan hun karakters toe: het spel van de jonge generatie oogt nog erg pril. Bovendien staan de paar zangnummers te veel op zichzelf, al biedt Babbe Groenhagen een stoere vertolking van het lied Mama is thuis als demonische tovenares Morgan. Het is bijna jammer dat dit sterkste karakter uit de voorstelling wordt verslagen.

Tegenover het matige acteren, staat wel een prachtig decor van witte vlakken met zwarte randen. Bomen veranderen in banieren en trollen piepen uit luiken. Ook de kostuums zijn een feestje met symbolen in wit-zwarte, en vlakken in primaire kleuren. Alsof Koning Arthur zich ontpopt als een levend kaartspel in Mondriaanstijl.

Koning Arthur, Jeugdtheater door Theater Terra. Vanaf 8 jaar. 14/1, Tamboerijn, Hoogeveen. Tournee t/m 8/5.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden