Klopt dit wel?Amsterdamse Bloemenmarkt

Komt slechts 1 procent van de tulpenbollen van de Amsterdamse Bloemenmarkt uit?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Slechts 1 procent van de tulpenbollen die op de Amsterdamse Bloemenmarkt worden verkocht groeit uit en komt tot bloei.

Een toerist op de bloemenmarkt in Amsterdam.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een toerist op de bloemenmarkt in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Van wie komt de claim?

Op de Bloemenmarkt aan het Singel in Amsterdam vindt ‘structurele misleiding van consumenten’ plaats, meldt de gemeente Amsterdam. Ze wil dat de Autoriteit Consument en Markt actie onderneemt. Tulpenbollen koop en plant je het best in het najaar. Maar op de Bloemenmarkt worden ze het hele jaar door verkocht. De gemeente liet een half jaar geleden een steekproef uitvoeren. Plant je bollen in het voorjaar, dan levert slechts een fractie daarvan, 1 procent, een bloeiende tulp op, zo bleek uit die proef. Het nieuws werd opgepikt door De Telegraaf en de Amsterdamse tv-zender AT5.

Klopt het?

Mysteryshoppers van onderzoeksbureau Bulb Quality Support kochten eind april bij vijftien kramen in totaal 1.364 tulpenbollen – een aselecte steekproef bij iedere verkoper – en plantten deze op 1 mei. Op 3 juni telde het onderzoekperceeltje 106 planten, 14 kwamen tot bloei, ongeveer 1 procent.

Het experiment is goed uitgevoerd, zegt tulpenonderzoeker Richard Immink van de Wageningen Universiteit, die niet bij de studie betrokken was. ‘De bollen zijn geplant in de juiste grondsoort, duinzand. Het regende tijdens de proefperiode voldoende. En de maand mei was vrij koel, wat gunstig moet zijn geweest voor de tulpen.’

Betekent dit dat de bollen op de Bloemenmarkt in Amsterdam per definitie slecht zijn? ‘Nee’, zegt Dion van der Sterren van Bulb Quality Support. ‘Koop je daar nu tulpenbollen, en plant je die meteen, dan komt het gros waarschijnlijk uit. Je hebt dan bollen die vrij vers zijn, die in juni of juli zijn geoogst.’

Het probleem met de bollenverkoop in het voorjaar is dubbel. Zo is de lente niet het juiste seizoen om tulpenbollen te planten. Je hoort dat in oktober of november te doen. Als je ze nu plant, krijgen ze de tijd om wortel te schieten voordat het echt koud wordt. De periode van kou die volgt is ook cruciaal voor de ontwikkeling van de tulpenbloem.

Voorjaarsbollen zijn dus uit hun ritme gehaald. Maar ze zijn ook uitgeput: ze zijn in juni of juli van het jaar daarvoor al geoogst. Immink: ‘Die bollen, meestal restpartijen, hebben hun voedingsreserves deels verbruikt. Daar komt geen tulp meer uit. Ook niet als je ze bewaart tot het najaar en ze dan in de grond stopt.’

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur deelt de zorgen. ‘De misleiding met tulpenbollen in Amsterdam, en overigens ook in Lisse, is structureel en bestaat al zeker twintig jaar’, zegt directeur Prisca Kleijn.

Conclusie

Het klopt dat maar zeer weinig tulpenbollen die in het voorjaar op de Bloemenmarkt in Amsterdam worden verkocht uitgroeien en bloemen vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden