RecensieRobotje

Komt een astronaut een robot tegen, ergens in het heelal (vier sterren)

Robotje (6+) door NTjong, regie Noël Fischer. 30/9, Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 21/11.

null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren

Wie de robot met de grootste schoudervullingen ooit wil zien, moet naar Robotje van NTjong. In deze blijmoedige jeugdvoorstelling voor 6 jaar en ouder geen apocalyptische doemscenario’s over hoe de robots de mensheid komen uitroeien of ‘omvolken’, zelfs geen hint in die richting. Wat dit korte (50 minuten), bijna woordloze duet voor twee acteurs zo aangenaam om te zien maakt, is dat het in wezen niet meer is dan een reeks grappige, onhandige, al te menselijke toenaderingspogingen tussen twee figuren die weinig op elkaar lijken.

null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren

NTjong-regisseur Noël Fischer en actrice Willemijn Zevenhuijzen bedachten een treffende sciencefictionparabel. Op een niet nader gedefinieerde plek in het heelal ontmoeten een nieuwsgierige astronaut (Titus Boonstra) en een boomlange, wat stroef manoeuvrerende robot (Zevenhuijzen) elkaar voor het eerst. Ze spreken elkaars taal niet en zullen dat ook nooit doen. Maar door kinderlijk kopieergedrag leert de robot huilen, troosten en lachen. De astronaut leert hoe hij dat vreemde wezen tegenover zich, dat hij nooit helemaal zal begrijpen, kan vertrouwen. Vertrouwen, dat is misschien wel het belangrijkste woord in een bespreking van Robotje.

null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren

De voorstelling is collageachtig, zonder dwingende plot, waardoor de kwaliteiten universeler worden. Jong en oud kan er mee uit de voeten, wat altijd fijn is voor een jeugdvoorstelling. Maar de grootste kwaliteit komt van Zevenhuijzen als de robot. Haar verschijning is fascinerend: op de hoge, hoekige schouders na ziet ze er uit als een vrouwelijke C-3PO (de gouden robot uit Star Wars). Karikaturale robotbewegingen laat ze achterwege, in plaats daarvan toont ze een buitenaardse mimiek, die wordt gedomineerd door guitige pretoogjes. Deze robot wil je sowieso leren kennen.

null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren
null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden