Komt 'anatomische les' op pagina 3 van The Sun ten einde?

Al veertig jaar zorgen ze voor ondeugend plezier bij de mannelijke lezers, en voor afschuw bij feministen. Kelly uit Daventry, Rosie uit Middlesex en andere topless Page 3 Girls zijn niet weg te denken uit The Sun. Of toch wel? In een terloopse tweet heeft Rupert Murdoch laten doorschemeren dat de de blootmodellen in zijn krant niet meer van deze tijd zijn.

Screenshot thesun.co.uk

De Page 3 Girl is onlosmakelijk verbonden met de jonge geschiedenis van Engelands meest gelezen krant. Nadat het onder de nieuwe eigenaar Murdoch was veranderd van een wat saaie, linkse krant in een levendig boulevardblad, oordeelde hoofdredacteur Larry Lamb begin jaren zeventig dat er iets nodig was om het onbezorgde en optimistische levensgevoel te belichamen. De seksuele revolutie bleek de nodige inspiratie te hebben geleverd toen hij met een toverformule op de proppen kwam: 'Nice girls'.

Opstapje
Dit was het begin van de langste anatomische les uit de geschiedenis. Al snel had de verantwoordelijke redactrice een dagtaak met het selecteren van de juiste kandidaten. Poseren op pagina 3 bleek een opstapje te kunnen zijn voor een carriere als model, zangeres of Big Brother-beroemdheid. Samantha Fox en Jordan zijn de bekendste alumni. Enkele jaren geleden begonnen de Page 3 Girls te praten, middels stripballonnetjes waarin ze commentaar geven op de actualiteit. Dat doen ze aan de hand van citaten van grote denkers als Voltaire, Friedrich Nietzsche en John Maynard Keynes.

Deze tongue-in-cheek was een poging om deze Pagina Vrouw iets minder plat te maken. Met grote regelmaat is The Sun het doelwit geweest van protesten en handtekeningacties. De sociaal-democrate Clare Short bracht het 'seksistische' fenomeen soms te berde in het parlement, wat tot veel gegiechel leidde, en haar geestverwant Harriet Harman heeft enkele maanden geleden nog haar afkeur laten blijken. Dat bracht The Sun ertoe om het blootmodel 'Hattie from Camberwell' ten tonele te voeren, een verwijzing naar het Londense kiesdistrict van dit kamerlid.

Nu lijken de critici een verrassende medestander te hebben gevonden in de 81-jarige persbaron, al is het de vraag of zijn hoofredacteur wil overgaan tot 'kill your darlings'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden