Komst Stef Blok naar BZ valt goed in Den Haag | Italianen rekenen af met gevestigde orde

Een vrouw als opvolger van Halbe Zijlstra zou goed zijn, beaamde premier Rutte onlangs. Maar die vrouw bleek onvindbaar, en dus keert de nuchtere Stef Blok terug in het kabinet. Hij moet de bekoelde relatie met Rusland snel verbeteren en dat vereist vakmanschap. Verder: waarom Netflix-serie 'Queer Eye' troost biedt in deze tijden van politieke en maatschappelijke verdeeldheid. En hoe Sylvia Witteman op de markt de groenteboer tot twee keer toe vergeefs 'Ni hao!' hoorde roepen tegen een onzeker glimlachende, bejaarde Aziatische vrouw.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Opluchting over komst 'oerdegelijke' Stef Blok naar Buitenlandse Zaken - al mist ook hij diplomatieke ervaring
De opvolger van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken is degelijk en saai. En weer staat er een minister aan het roer met nauwelijks diplomatieke ervaring. Het is bovenal een veilige keuze van Rutte.

Geen loeiende sirenes in grote delen van het land. Hoe kan dat?
Het klinkt de Nederlander vertrouwd in de oren: het geloei van het luchtalarm op de eerste maandag van de maand. Behalve vanmiddag, toen het om klokslag twaalf uur muisstil bleef in grote delen van het land. Een technische storing was debet aan het mislukken van de maandelijkse sirenetest.

Op shortlist Libris Prijs prijken drie jonge auteurs: Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Arjen van Veelen
Drie romans van betrekkelijk nieuwe namen: Marjolijn van Heemstra (1981) met En we noemen hem, Murat Isik (1977) met Wees onzichtbaar, en Arjen van Veelen (1980) met Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken. Dit werd maandagmiddag in de Nieuwe Kerk te Amsterdam bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali, in 2003 zelf winnaar van de prijs voor de beste roman van het afgelopen jaar.

Hulpkonvooi naar Oost-Ghouta: 46 vrachtwagens met voedsel en medicijnen, Syrisch leger rukt verder op
Een hulpkonvooi van 46 vrachtwagens is maandagochtend vertrokken naar Oost-Ghouta. Het is voor het eerst sinds midden februari dat hulp in het gebied wordt toegelaten. Burgers liggen dagelijks onder vuur, ondanks korte, dagelijkse bestanden die door Rusland zijn afgedwongen. De afgelopen weken zouden meer dan zeshonderd mensen zijn omgekomen, onder wie veel kinderen.

Een Russische soldaat voor de Syrian Arab Red Crescent. Beeld AFP
Een Russische soldaat voor de Syrian Arab Red Crescent.Beeld AFP

Video van de dag

'Een misvatting over de liefde is het idee dat je samen één bent. Dat is een soort romantisch ideaal waar mensen graag aan vast willen houden, maar je bent niet samen één, je bent twee individuen. En dat is ook helemaal niet erg.' Corine Koole kan het weten, na duizend interviews over lust en liefde. Ze vindt dat seksuele trouw overschat wordt en vertelt waar het dan wél om gaat.

Vanavond op televisie

Jeroen Pauw wisselt de komende drie maanden Eva Jinek af op de late avond. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zullen veel politici aanschuiven. Vanavond zit CDA-leider Sybrand Buma bij Pauw aan tafel (NPO1, 23.00 uur). Ambitieus en overweldigend: de film '21 Grams', vernoemd naar het veronderstelde gewicht van de menselijke ziel, met steracteurs Benicio Del Toro, Sean Penn en Naomi Watts (Viceland, 22.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Benicio del Toro in 21 Grams. Beeld
Benicio del Toro in 21 Grams.Beeld

Morgen in de krant

Kunnen de Italiaanse populisten hun kiezers na de winst iets bieden?
Oud-premier Matteo Renzi die een paar uur na de verkiezingen definitief aftrad als partijleider. Een mislukte comeback voor die andere oud-premier Silvio Berlusconi, wiens partij geen sleutelrol zal spelen in de formatie. Een derde oud-premier, Massimo D'Alema, die in zijn eigen woonplaats slechts duizend stemmen kreeg: Italië heeft zondag op een ongekende manier afgerekend met de gevestigde orde. (+)

Jumbo hijgt Albert Heijn in de nek. Waarom is juist Jumbo de één na grootste geworden?
Supermarktketen Jumbo neemt samen met branchegenoot Coop de 130 Emté-supermarkten over van groothandelsbedrijf Sligro. Voor het familiebedrijf Jumbo is dat al de zoveelste grote slag in korte tijd. De keten groeide van 100 winkels in 2007 naar ruim 600 nu. (+)

Kan ongeduldig Frankrijk nu eindelijk aan de slag met EU?
'Goed nieuws voor Europa', zo noemde de Franse president Macron zondag de instemming van de SPD-leden met de Grosse Koalition in Duitsland. Nog geen 24 uur later volgde slecht nieuws: de verkiezingen in Italië waarbij eurokritische partijen een meerderheid van de stemmen haalden. (+)

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Deze 'Fab 5' slaan met realityprogramma Queer Eye bruggen in het gepolariseerde Amerika
Als de toon van de president van het machtigste land ter wereld onverzoenlijk is en de politieke en maatschappelijke verdeeldheid navenant groot, wat brengt dan nog verzachting? Nou, vijf gays in een zwarte pick-up. (+)

In Jakarta komen ex-terroristen en hun slachtoffers samen in één ruimte: werkt dat?
Bij elkaar in een hotel: 120 ex-terroristen en tientallen van hun slachtoffers. Gaat deradicalisering van de een samen met traumaverwerking door de ander? (+)

Sylvia Witteman hoorde de groenteboer vergeefs 'Ni hao!' roepen tegen een onzeker glimlachende, bejaarde Aziatische vrouw
Op de markt zag Sylvia Witteman de groenteboer schallen tegen een kleine, bejaarde Aziatische vrouw. hij probeerde haar in het Chinees aan te spreken: 'Ni hao!' 'Je doet je best om ze in hun eigen taal aan te spreken en je krijgt stank voor dank', zei hij. 'Laat ze maar ergens anders gaan knijpen. We zijn hier niet in China. We zijn hier in Amsterdám.' (+)

Denny Mahieu (links), die de aanslag op het Sarina-winkelcentrum in 2016 overleefde, groet ex-terrorist Tony Togar en twee andere veroordeelden van de aanslag op het Marriott Hotel. Beeld NurPhoto via Getty Images
Denny Mahieu (links), die de aanslag op het Sarina-winkelcentrum in 2016 overleefde, groet ex-terrorist Tony Togar en twee andere veroordeelden van de aanslag op het Marriott Hotel.Beeld NurPhoto via Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden