Kommer en Courage

Bart Deuss

Napoleon gaat in 1812 roemrijk ten onder tegen de Russen. Moskou blijkt te ver. Jeugdtheater Sonnevanck maakt van deze geschiedenis vrolijk, uitbundig muziektheater over twee Twentse soldaten die meetrekken met de kleine Bonaparte.

Kees Kommer (Herman van Baar) is een simpele, nuchtere tukker, zijn maat Johannes Courage (Julian Goldsman) is ambitieus en belijdt de door zijn naam gesuggereerde moed vooral met de mond. In feite is hij net zo bang als Kees. De twee zijn gekleed in fraaie historische soldatenpakken. Om hen heen koffers en kisten, op rechts een zo af en toe rokend kanon en op de achtergrond beschilderde achterdoeken die de wisselende locaties aangeven.

Martin Franke, componist en uitvoerder van de geluiden en de muziek die het verhaal mede dragen, treedt op als verteller en zingt samen met de twee acteurs krachtige driestemmige strijdliederen. Zijn uitgebreide instrumentarium maakt fraai onderdeel uit van het toneelbeeld van Egbert Brehm, dat op speelse wijze een geromantiseerde oorlogssetting neerzet.

Kommer en Courage laat zien wat overleven is. De vrolijke, spitse tekst is door Flora Verbrugge voorzien van een ingetogen, olijke toon. Het geheel oogt als een gretig, collectief product. De twee acteurs voeren een bijzonder geestig paardenduo op (een chique Franse Merrie en een robuust trekpaard uit Amsterdam) als komische noot tegenover het oorlogsleed.

Half gek geworden door de kou en de ontbering, proberen de kameraden thuis te komen. Mooi is het letterlijke en figuurlijke verlies van decorum, dat rangen en standen uiteindelijk terugbrengt tot een en hetzelfde ras. De strijders rollen met elkaar over de grond om het laatste stukje worst. Alleen Kommer haalt de eindstreep.

Het stuk verwijst fijntjes naar de gangbare vooroordelen tegen de provinciale Tukkers. De genegenheid die de rauwe Kommer uiteindelijk opbrengt voor zijn maat, is aangrijpend omdat zijn rol zo herkenbaar kortzichtig, praktisch, kortom menselijk is neergezet. Hetgeen al evenzeer geldt voor Courage met zijn goed bedoelde savoir vivre.

Jeugdtheater Sonnevanck. Tekst Herman van Baar, Flora Verbrugge. Muziek Martin Franke. Regie Flora Verbrugge. Vanaf 8 jaar. T/m 2 december.

Scene uit Kommer en Courage. (Foto Jeugdtheater Sonnevanck) Beeld
Scene uit Kommer en Courage. (Foto Jeugdtheater Sonnevanck)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden