Theater

Komische talenten leven zich uit in vette parodie op Instagram-talkshow ★★★★☆

In haar nieuwe voorstelling Sixth legt regisseur Priscilla Vaudelle de gevaarlijke paradox van sociale media even geestig als genadeloos bloot.

Herien Wensink
Sixth, met vanaf links: Angelika Naingie, Lavinia Aronson, Samantha Cherish Wielkens en Roxy Verwey. Beeld Nellie de Boer
Sixth, met vanaf links: Angelika Naingie, Lavinia Aronson, Samantha Cherish Wielkens en Roxy Verwey.Beeld Nellie de Boer

Verrukkelijk ijdel en zelfingenomen zijn ze, de vier ‘hosts’ van Instagram-talkshow No Filter Here. Spelers Roxy Verwey, Lavinia Aronson, Samantha Cherish Wielkens en Angelika Naingie geven hun personages zeer geestig vorm: lekker vet en uitvergroot, met getuite lippen en dramatische posen. In hun narcistische praatprogramma bespreken deze boosaardig gladgetrokken types andere influencers. Terwijl ze geen foto zonder flatteuze filter durven plaatsen en wandelend uithangbord zijn voor de cosmetische chirurgie, is de roddel en haat die ze spuwen ongefilterd. En dat heeft ernstige gevolgen.

In haar nieuwe voorstelling Sixth legt regisseur Priscilla Vaudelle die gevaarlijke paradox van sociale media even geestig als genadeloos bloot. Nieuw is dat verhaal niet, maar het is nog altijd nodig om het te vertellen.

Vaudelle en haar vier medemakers, aangevuld met de charismatische Erwin Kiene als gekwelde technicus, doen dat op aanstekelijke wijze. Tempo en grapdichtheid zijn hoog, de spokenwordteksten knap en raak en er zijn opzwepende muzikale intermezzo’s met (uitstekende) zang en dans – Vaudelles liefde voor musical (ze maakte eerder de fijne Bijlmer-musical Bims) is in elke scène voelbaar.

De acteurs zijn stuk voor stuk komische talenten, met Wielkens voorop, die zich volledig uitleeft in schaamteloos uitzinnige scènes en goed getroffen typetjes. Ook Angelika Naingie valt op, met haar even grappige als bevreemdende performance. Sommige plotlijnen zijn minder sterk uitgewerkt en het geheel kent iets te veel herhaling, maar als vileine sfeerschets van die giftige online schoonheidscultus is Sixth zonder meer geslaagd.

In een verrassende wending aan het slot maakt Vaudelle de toeschouwers medeschuldig en confronteert ze ons slim met ons eigen aandeel en ons eigen, gevaarlijke oordeel.

Sixth

Muziektheater

★★★★☆

Door Priscilla Vaudelle met LostProject ism Frascati Producties. Compositie en muziek: Alvin Lewis en Patrick Mijnals. Liedteksten: Nino Pattiasina.

16/9 Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 24/11.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden