CultuurLa Pretenza

Komisch La Pretenza is spervuur van taalgrappen ★★★☆☆

Bij de opkomst van Benno Veenstra als Gabribaldi is La Pretenza op het sterkst.

La Pretenza Beeld Sanne Peper
La PretenzaBeeld Sanne Peper

Tegen sommige krachten is niemand opgewassen. Denk bijvoorbeeld aan het onophoudelijke deinen van de zee. Maar zo ongeschikt voor het leven als de kleine prins Paolo, die dagenlang vanuit zijn enorme paleis naar die zee staat te turen, zie je ze zelden.

In La Pretenza laat schrijvers- en regisseursduo Jan Hulst & Kasper Tarenskeen zien hoe Paolo (Thomas Höppener) tot zijn eigen verbazing midden in een volksrevolutie belandt en oog in oog komt te staan met de legendarische Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi. Het duo bewerkte de roman De Tijgerkat (1958) van Giuseppe Tomasi de Lampedusa (later verfilmd door Visconti), over de ondergang van de Italiaanse adel, maar hun voorstelling heeft daar nog maar weinig mee te maken.

La Pretenza Beeld Sanne Peper
La PretenzaBeeld Sanne Peper

Hulst en Tarenskeen laten 19de eeuw en moderne tijd met komische effect op elkaar klappen. Personages rijden in koetsen en checken hun WhatsApp. Pater familias Don Fabrizio (Kees Hulst) snauwt zijn bediende toe ‘zijn kankerkop’ te houden. Het voornaamste conflict is dat tussen Don Fabrizio en Paolo, tussen oude en nieuwe tijd. Lange tijd probeert de zoon tegen de klippen op te leven naar de pretenties van de vader.

De eerste helft van de voorstelling bestaat hoofdzakelijk uit een spervuur van woord- en taalgrappen. Kees Hulst excelleert daarin met zijn droogkomische gave, ook al is hij, evenals de anderen niet altijd goed te verstaan. La Pretenza is het sterkst vanaf de opkomst van Garibaldi himself (een geweldige rol van Benno Veenstra) die als populistische volksmenner korte metten maakt met al dat wezenloze gebrabbel en geëmmer van die oudgeldtypes. Paolo blijft tenslotte alleen achter, starend uit het raam. Of zoals misschien wel de beroemdste zin uit de roman luidt: Soms moet alles veranderen, opdat alles hetzelfde blijft.

La Pretenza, van Jan Hulst & Kasper Tarenskeen, door Frascati Producties en Oostpool. 20 september. Tournee t/m 6 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden