Komieken nemen VS en Europa op de hak

Tim Krabbé had zo'n mooi slot bedacht voor zijn novelle Het Gouden Ei, dat verfilmd is onder de titel Spoorloos....

Patrick van den Hanenberg

In Amerika wilde men de film ook wel uitbrengen, maar niet met zo'n zwart einde. Dus wordt in de Amerikaanse versie de man nog net op tijd gered en met zijn vriendin herenigd. Voor Jon Rosenfeld en Greg Shapiro, twee steunpilaren van het Amerikaanse comedygezelschap Boom Chicago, staan de twee versies van Spoorloos symbool voor de pessimistische levenshouding van de Oude Wereld en het niet te stuiten optimisme van de Amerikanen.

Vliegtuigen vliegen tegen hoge torens op, de beurs zakt ineen, ondanks alle vermanende taal vanuit Washington doet Israël wat ze zelf wil. Maar men accepteert lachend dat Israël de boel bedondert, men bouwt gewoon een nog hogere toren, rent schietend de wereld rond om anti-Amerikaanse regimes omver te werpen en zo verandert de ergste nachtmerrie in een positieve aflevering van The American Dream.

De shows van Boom Chicago bestaan al jaren uit ingestudeerde scènes, aangevuld met voorspelbare improvisaties. Going down! is een strak geregisseerde oudejaarsconférence in de stijl van Lebbis en Jansen, met een bescheiden rol voor het publiek. Is ook niet nodig: Rosenfeld en Shapiro hebben genoeg te vertellen.

Het aardige van het tweetal is dat zij door hun lange verblijf in Europa goed op de hoogte zijn van de lokale politiek, zoals blijkt uit de stukken over het Oranjehuis. Daarnaast hebben ze een weldadig relativerende visie op hun geboorteland ontwikkeld.

Het mooiste deel van de show is een buitenlandse politiek-briefing voor Bush. Men hanteert een overzichtelijk seksueel criterium: wie pijpt wie en wie wordt met geweld van achteren genomen. Frankrijk en Duitsland zijn niet zo vriendelijk, en Rusland is impotent. En Nederland? We zagen Balkenende in Washington aan een diner met Bush, en we zagen ze samen aan het ontbijt. Dan is het niet zo moeilijk te raden wat er in de tussentijd is gebeurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden