Koffieliefhebbers in Leiden zijn geluksvogels

Geluksvogels. Dat zijn koffieliefhebbers in Leiden. Met zelfgebrande koffiebonen en blends die wisselen met het seizoen.

Wineke de Boer
Chummy. Beeld
Chummy.Beeld

Sommige steden hebben meer koffiegeluk dan andere. In Leiden stap ik zonder al te hoge verwachtingen lunchcafé Roos binnen, waar ze een Guatemala van branderij Single Estate serveren. Intussen weet ik hoe lekker deze koffie kan zijn en dit is zeker niet de beste espresso ooit. Koffie heeft bij Roos geen prioriteit: de verbrande bijsmaak verraadt dat de filterdragers wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken en melk en sojamelk lang ongebruikt buiten de koeling hebben gestaan. Maar ondanks dat is deze espresso fatsoenlijk en goed in balans.

In zaken waar koffie wél prioriteit heeft, kan het alleen maar beter worden. Bij Chummy, een relatieve nieuwkomer in Leiden, ervaar ik dat kwaliteit en voorkeur voor smaak twee verschillende dingen zijn. De koffie komt hier van de Antwerpse branderij Caffenation, een branderij die van elke koffie kan vertellen waar deze precies vandaan komt; dat is een goed teken. De twee espresso's die ik proef, de weekspecial en de LGB Blend, vind ik allebei aan de donkere kant van het spectrum zitten: een volle body, veel bitterheid en weinig fris en zoet. Caffenation wisselt zoals veel microbranderijen hun koffies met de seizoenen mee. Deze blend bestaat vanaf midden oktober voor de helft uit een Honduras en voor de andere helft uit een Guatamala.

null Beeld  Roos.
Beeld Roos.

Om mijn ervaring bij Chummy te vergelijken, ben ik dezelfde koffie op een andere plek gaan proeven. Dezelfde koffie kan er elders totaal anders uitzien en smaken. Had de espresso bij Chummy een donkeroranje crema, in mijn referentie-kopje is deze veel lichter. De drank is hier wateriger, minder stroperig. En ook in de smaak zijn er verschillen: deze espresso heeft een minder volle body, is lichter en rinser en ik kan de verschillende smaken beter onderscheiden (eerst het frisse van de Honduras, daarna duidelijk de cacaotonen van de Guatamala). In beide zaken is dezelfde koffie met zorg gezet, maar op een andere manier, en dus ook met een compleet ander resultaat. Het verschil zit met name in de dosering, die bij Chummy waarschijnlijk hoger is. Het is maar net wat je lekker vindt.

Roos, Botermarkt 12, ***

Chummy, Breestraat 97, ****

Borgman en Borgman, Nieuwe Rijn 41, *****

Bij Borgman en Borgman brandt men zelf de koffiebonen. Een secuur werkje waarbij het resultaat van grote invloed is op de uiteindelijke smaak van de boon. Borgman en Borgman behoren tot de nieuwe school koffiebranders, met veel fruitige smaken in de koffie. Ik ga voor een filterkoffie uit Kenia en ben verrast door de volle, ronde smaak. Meestal zijn Keniaanse koffies (filter, maar ook espresso) vrij licht en fruitig. Hier wel fruit (ik moet zelf aan appel denken), maar tegelijkertijd ook een vol mondgevoel. Bijzonder, vinden ook de Borgmannen. Hier wil ik zeker terugkomen, ook om bonen voor thuis te halen.

Borgman en Borgman. Beeld
Borgman en Borgman.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden