Koers Ericsson leeft op nu ramp uitblijft

De Zweedse telefooncentrale- en zaktelefoonproducent Ericsson heeft zoals verwacht een fors lagere winst geboekt in het eerste halfjaar, maar een ramp bleef uit....

Een belangrijke oorzaak van de winstdaling was zoals verwacht de teleurstellende verkoop van zaktelefoons - hoewel het tweede kwartaal beter verliep dan het eerste. Dit onderdeel dat 22 procent van de verkopen genereert, boekte een 8 procent lagere omzet terwijl de winst vrijwel wegsmolt. Van de 2,76 miljard kronen (690 miljoen gulden) bedrijfswinst uit de eerste helft van 1998 bleef slechts 104 miljoen over.

Ericsson stak de hand in eigen boezem. 'De terugval is te wijten aan te late introductie van nieuwe modellen en productieproblemen.' Toen de jongste generatie ultrakleine telefoontjes de afgelopen maanden eindelijk op de markt kwam, moest topman Christer Nilsson al snel onthullen dat het bedrijf de vraag niet kon bijbenen. Hij moest vorige maand opstappen, na nog geen jaar als bestuursvoorzitter.

Anders dan zijn Finse concurrent Nokia leunt Ericsson zwaar op de verkoop van telefooncentrales en netwerken. Die vormen ruim tweederde van de onderneming. Daar kon Ericsson een sterke omzetstijging noteren van 22 procent en een nog sterkere winststijging van 26 procent. De groei kwam vooral uit netwerksystemen voor zaktelefoons.

Het derde en kleinste onderdeel van Ericsson, Enterprise Solutions, dat wordt geleid door de Nederlander Haijo Pietersma, boekte een omzetstsijging van 10 procent, maar moest tegelijkertijd een verlies incasseren van 209 miljoen kronen. Dit werd veroorzaakt doordat Ericsson zwaar investeert in Internet-technologie voor de kantooromgeving.

Dit jaar is inmiddels 'opgegeven' en Ericsson kondigde aan dat in het tweede halfjaar opnieuw een omvangrijke herstructeringslast zal worden genomen. Het bedrijf kijkt al naar het jaar 2000 wanneer het herstel zichtbaar zal worden. Dan zal de winst hoger uitvallen dan in 1998, beloofde de opnieuw aangetreden oud-topman Lars Ramqvist.

Concurrent Nokia presenteerde donderdag een tweede kwartaal winststijging van 59 procent door een ruime verdubbeling van de winst bij de zaktelefoon-divisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.