Koen Peeters wint ECI Literatuurprijs voor De mensengenezer

Donderdagavond is de ECI Literatuurprijs van 50 duizend euro toegekend aan Koen Peeters (58) voor De mensengenezer. Juryvoorzitter Thom de Graaf reikte de prijs van 50 duizend euro uit in het Haagse Theater aan het Spui, voor de roman die 'ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.'

Beeld De Bezige Bij

Eerder op de avond won Peeters ook al de ECI Lezersprijs van 10 duizend euro. De overige genomineerden waren Marijke Schermer, Peter Terrin, Huub Beurskens, Daniël Rovers en Annelies Verbeke.

In De mensengenezer, afgelopen voorjaar in de Volkskrant met 5 sterren bedeeld, vertelt Peeters het verhaal van Remi, die in zijn jeugd in de regio de Westhoek hoort over de vele soldaten die daar sinds de Eerste Wereldoorlog begraven liggen. Zelf is Remi vernoemd naar een ongelukkig gestorven oom. Die voorgeschiedenis zorgt ervoor dat hij bij de jezuïeten intreedt, uit het verlangen om de verwonde mens te genezen. Als 21-jarige gaat hij in de jaren zestig naar (tot vlak daarvoor Belgisch-) Congo, om zich daar de taal, riten, en genezende teksten eigen te maken.

Later wordt hij hoogleraar in antropologie in Leuven, om te eindigen als psychiater. In de roman reist zijn oud-student Koen Peeters hem na. Voor zijn boek baseerde de schrijver zich op het leven van Renaat Devisch (1944), zijn oud-hoogleraar antropologie, aan wie hij de roman heeft opgedragen.

Behalve schrijver is Koen Peeters hoofd communicatie en sponsoring van de bank KBC. In al zijn romans trekken zijn hoofdpersonen grenzen over - in Grote Europese Roman (2007) worden alle 36 hoofdsteden aangedaan van het gezichtsloze continent dat 'het nieuwe Europa' heet. Ook leggen zijn personages dikwijls curieuze verzamelingen aan, om via het andere ook zichzelf in kaart te brengen. Leven is 'een verzameling aanleggen die identiteit heet'.

Voor De mensengenezer verrichtte Peeters veldwerk in België en Congo, liet hij in een interview weten. 'Ik heb niet veel verbeelding, maar ik kan goed luisteren.' Met zijn verhaal wil hij geenszins het zogenaamd zwarte, primitieve, het hart van de duisternis in 'hen' in Afrika aanduiden. 'Veeleer wil ik het scherp aanwijzen in 'ons'. Dat betekent: in de lezer en in de schrijver. Want eenieder zoekt op elk moment van de tijd, op elke plaats ter wereld, zijn eigen duistere raadsels uit.'


De Volkskrant gaf eerder vijf sterren aan winnaar. Lees hier de recensie

Arjan Peters gaf het boek van Peeters vijf sterren. 'In De mensengenezer bedrijft Peeters literaire magie', schrijft hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden