DagboekHans Christian Andersen (1805-1875)

Koeien, schapen en landverhuizers aan boord

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Standbeeld van Hans Christian Andersen, Funen, Denemarken. Beeld Getty Images
Standbeeld van Hans Christian Andersen, Funen, Denemarken.Beeld Getty Images

Noordzee, 22 juni 1847

Aan boord van het stoomschip De Batavier. Ik dacht dat het een nieuw schip was, maar het is het oudste en doet 24 uur over de tocht van Rotterdam naar Londen. Eerste klasse: f 1,50. De eerste klasse salon ligt bovenop het schip. Het dak loopt door naar the rear (het achterschip) en vormt daar een soort balcon.

Ik kreeg kooi no. 24. ’s Avonds had ik gezien dat een heer Bonnet in no. 21 was; ik was er zeker van dat het Charles Bonnet was en prees mij wonderlijk gelukkig. Later zag ik een koffer met Jules Bonnet en mijn hoop was vervlogen. Een pientere jonge Engelsman, Jackson, was zeer thuis in de litteratuur. Ook was er een dikke man die Duits sprak, hij had een Engelse vrouw en een windhond die een dekje droeg.

Wij konden bij Brielle de Maasmond niet uitkomen want het was eb en we moesten een omweg van vele uren maken, zodat wij pas om 4 uur in open zee kwamen, na acht uur varens.

Wij hadden een grote lading koeien en schapen. Bovendien een groot aantal landverhuizers voor Amerika. Het scheepsdek beladen met kersenmanden. Een Fräulein Magdeburg uit Wiesbaden, met een heksachtige onderlip, kende mijn sprookjes en vroeg mij haar in Wiesbaden te bezoeken.

Het laaggelegen Nederland verzonk dieper en dieper in de geelgrijze zee.

Hans Christian Andersen (1805-1875). Ingekort fragment uit Hans Reeser: Andersen op reis door Nederland. Walburgpers, 1976.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden