Knuffelbos

Bart Deuss

Theater maken voor hele kleintjes vraagt om beeldend werken, rond een simpel gegeven waar veel aan te zien is. Dat doet Cees Brandt met Knuffelbos op een rake en eenvoudige manier.

Een miniatuurvrachtwagentje, volgestouwd met verhuisspullen, komt achter een roze boom vandaan die midden op toneel staat. De vlinderfamilie die er woonde, verlaat de boom met zijn kale takken, want in dat dooie ding is niet meer te leven. Ze zijn nog niet weg of twee meisjes dartelen rond de boom om er te picknicken. De twee worden – binnen de engheidsmarge voor kleuters – opgeschrokken door onbestemde geluiden, die van de boom lijken te komen. Waarna de meisjes op allerlei manieren proberen de boom op te fleuren. Een opduikend knuffelbeest is de sleutel voor de oplossing. Aan het eind betrekt een nieuwe vlinderfamilie de boom.

De twee jonge mimespeelsters die Brandt voor dit stuk benaderde, stralen een aangename onbevangenheid uit, die goed bij het stuk en de jonge kijkers past. Er zit precies genoeg gekte in de twee meisjes om het geheel niet te zoet te maken. Prettig gestoord zitten ze elkaar achterna als doldrieste ridders of Batavieren.

De belangrijke troef in Knuffelbos is de sfeervolle en effectieve muziekmontage van Kees van der Vooren. De voorstelling is een muzikaal feelgood-kijkspel met een volwassen dramatisch verloop, een voorstelling die alles behalve kinderachtig in elkaar zit.

Cees Brandt. Tekst en regie: Cees Brandt. Vanaf 2 jaar. T/m 11 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden