recensiegames

Knokken en kibbelen met de goden van Stephen Fry in Immortals: Fenyx Rising ★★★★☆

De goden uit de Griekse mythen zijn niet alleen dankbare objecten voor grote Britse komieken, maar ook voor de makers van games. In het Canadees-Franse Immortals: Fenyx Rising hebben de goden verdomd menselijke trekjes.

Fenyx lijkt onder ijspret iets anders te verstaan dan de meeste gewone stervelingen. Beeld Ubisoft
Fenyx lijkt onder ijspret iets anders te verstaan dan de meeste gewone stervelingen.Beeld Ubisoft

Er is een reden waarom game-ontwerpers vaak uitkomen bij de Griekse mythologie als ze een spel willen maken over goden (God of War, Hades, Kid Icarus). Die ene god van de christenen is een saaie fatsoensrakker, die van de moslims mag je niet afbeelden op straffe van onthoofding en de goden van de hindoes zijn een te lokaal fenomeen met te weinig marketing power.

Maar de oude Grieken en hun goden – wat een mer à boire is dat, wat een oneindig reservoir aan vreemde snuiters en snoeshanen. Geen wonder dat komiek Stephen Fry tot nu toe maar liefst drie boeken (Mythos, Helden en Troje) over de losbandige bewoners van de Olympus heeft weten te schrijven.

Fry was ooit een verwoed gamer en leende zijn stem aan personages in titels als Fable II en III, Harry Potter en LittleBigPlanet. Hij zal gecharmeerd zijn van Immortals: Fenyx Rising, dat twee van zijn liefhebberijen verenigt: games en Griekse mythen. Het zal hem bovendien plezieren dat in dit spel van het Canadees-Franse Ubisoft de goden van de oude Grieken net zulke onhebbelijk menselijke wezens zijn als de Hades, Hermes, Hera en Hephaistos uit zijn hilarische boeken.

Niet alle goden in Immortals: Fenyx Rising hebben kwaad in de zin. Enkelen doen grote handreikingen. Beeld Ubisoft
Niet alle goden in Immortals: Fenyx Rising hebben kwaad in de zin. Enkelen doen grote handreikingen.Beeld Ubisoft

Het begint al bij het begin, met Zeus en Prometheus die kibbelen hoe ze de orde der dingen kunnen herstellen, nadat een wraakzuchtige god, Typhon, is ontsnapt uit zijn gevangenschap en een aantal goden in gijzeling heeft genomen. Prometheus begint aan een lange verhandeling over Fenyx, een gewone sterveling die hij op de een of andere manier in staat acht om Typhon op zijn knieën te dwingen.

Zeus begint het verhaal al snel uit de keel te hangen en zo verschijnt als het spel koud 25 minuten onderweg is de aftiteling in beeld, met als cast een groot aantal goden dat onder Typhons knoet zucht.

Grapje: het verhaal dat Immortals: Fenyx Rising vertelt, begint dan pas.

De jonge vrouw of man – de speler mag kiezen – begint aan een lange odyssee over een eiland waar de goden worden gevangengehouden door Typhon. Hun bevrijding moet Fenyx klaarspelen door allerlei wezens te verslaan, met wapens en vaardigheden die hij gaandeweg oppikt, en via fysieke puzzels die hij moet oplossen om deuren, poorten en uitgangen te kunnen openen. Cijfersloten ontgrendelen, stenen als pionnen op een bord verplaatsen of pijlen door hoepels schieten – dat soort werk.

De gewone sterveling Fenyx groeit langzaam uit tot een halve god.

Immortals: Fenyx Rising bestaat voor een deel uit fysieke puzzels, zoals dit gevalletje balbeheersing. Beeld Ubisoft
Immortals: Fenyx Rising bestaat voor een deel uit fysieke puzzels, zoals dit gevalletje balbeheersing.Beeld Ubisoft

Anderen viel het al eerder op, en de gelijkenis met de klassieke Nintendo-titel The Legend of Zelda: Breath of the Wild is inderdaad zo frappant dat de term ‘jatwerk’ zich bijna onbedoeld opdringt. Maar Immortals: Fenyx Rising heeft een zo’n eigen en eigenzinnig karakter dat er geen sprake is van een ‘vleiende imitatie’ zoals Oscar Wilde dat bedoelde. Het is eerder een liefdevol eerbetoon aan Eiji Aonuma’s meesterwerk, dat in 2017 verscheen voor Nintendo’s Wii U en Switch.

Als Immortals: Fenyx Rising nog ergens anders op lijkt, dan is het wel een andere game van Ubisoft, Assassins’ Creed Odyssey. De makers van Immortals: Fenyx Rising hebben flink geshopt in de decors van dat spel en ook driftig leentjebuur gespeeld bij de afdeling techniek.

De toon en aankleding zijn evenwel afwijkend, met veel meer vaart en humor, zoals Ubisoft ook het sf-genre in games in 2018 een opfrisbeurt gaf met Starlink Battle For Atlas. Doe ons maar minder van de gebruikelijke loodzware ernst in games en meer lol.

Aan dat laatste leveren de bekvechtende Zeus en Prometheus een aanzienlijke bijdrage. Zij vormen het Grieks koor (choros) dat de handelingen van Fenyx becommentarieert, maar ze klinken bijna als Statler en Waldorf uit de Muppetshow. Het enige nadeel is misschien dat ze geen moment hun klep houden. Maar Immortals: Fenyx Rising is er geen sikkepit minder om.

Fluister, maar neem een flinke hakbijl mee: Fenyx kent zijn klassieken (in dit geval Theodore Roosevelt). Beeld Ubisoft
Fluister, maar neem een flinke hakbijl mee: Fenyx kent zijn klassieken (in dit geval Theodore Roosevelt).Beeld Ubisoft

Immortals: Fenyx Rising is uitgebracht voor Windows, PlayStation 4|5, Xbox One en Series X|S, Switch en Stadia. Eind januari verscheen de eerste van voorlopig drie uitbreidingen (downloadable packs), Een Nieuwe God.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden